22-06-2013

Ліквідація ІП

підприємець

Ведення власного бізнесу пов'язане не лише з отриманням прибутку, реалізації амбіцій та участю у великій економіці країни. Це ще й неминучі ризики. Часто буває, що підприємницька діяльність у певний момент починає приносити дедалі більше проблем, ніж одержаної вигоди. Можливо, так дається взнаки загальний стан економіки, особливо в період фінансової кризи, а може, людина, яка пустилася на вільні хліби, дещо переоцінила свої сили.

У будь-якому випадку настав час розлучатися з бізнесом. Це не означає, що підприємець може просто залишити все як є і не продовжувати комерційну діяльність. Будь-який суб'єкт підприємництва проживає своє життя за певною схемою: реєстрація організацій - ведення бізнесу – закриття фірми. Компанію потрібно просто закрити, а ліквідувати.

Як окремий випадок, ліквідація індивідуального підприємця - це процедура не така проста, як могло б здатися. Вона проходить у кілька етапів:

  • подання заяви до податкових органів про припинення своєї господарської діяльності, в якій зазначаються основні дані про ІП (прізвище, ім'я та по батькові, основний державний реєстраційний номер запису про державну реєстрацію індивідуального підприємця (ОДРНДП), ІПН, дані паспорта особи з нотаріально засвідченим підписом;
  • оплата державного мита за ліквідацію, у квитанції вказуються ті ж реквізити, що і під час реєстрації ІП, вартість мита 160 рублів;
  • одержання документів про ліквідацію ІП.

За наявності заборгованості індивідуального підприємця перед бюджетом необхідно погасити всі борги. Донедавна була потрібна довідка з Пенсійного фонду, але тепер ця необхідність скасована.

Податкова служба видає довідку про ліквідацію ІП після всіх перевірок у разі, якщо наданий пакет документів не містить помилок. Уся процедура з моменту подання заяви до закриття ІП становить 6-7 днів.

Незважаючи на простоту, що здається, всі дії, все ж таки збір і подача документів пов'язаний з ходінням по інстанціях і марнуванням часу. Багато юридичних компаній міста допоможуть у ліквідації ІП, так само як терміново відкрити іп та у наданні послуг з правового супроводу бізнесу. Досвідчені фахівці самі подають та забирають документи у податковій інспекції, а також консультують у підготовці пакету та вирішенні проблем із заборгованістю.

Підготував: Олександр Бєлов