13-11-2013

Kinross Gold: видобуток російського золота з канадським акцентом

злитки золота

Довідка

Kinross Gold (Кінрос Голд) – канадська компанія, що займає 5 місце серед світових виробників золота. Історія підприємства в Росії почалася, коли Kinross Gold отримала дозвіл на користування надрами і придбала Bema Gold Group - фірму, що володіла 75% золото-срібного родовища Купол (одне з найбільших далекосхідних родовищ). Згодом канадська компанія викупила решту 25% Купола, ставши таким чином помітною фігурою не тільки на російському, а й на міжнародному золотому ринку.

Родовище Подвійне

Після Купола – подвійне, друге російське родовище, яке викупила компанія. Керівник з російських проектів Уорік Морлі-Джепсон розповів про складнощі відкриття та перспективи розвитку джерела.

Подвійне було запущено нещодавно, зараз його проектна потужність складає 1000 тонн руди на день, а в майбутньому видобуток зросте до 3,5-4,5 тисячі тонн руди на добу – так обіцяє Уорік. За прогнозами Морлі-Джепсона, за три роки Kinross Gold отримає близько 250-300 тис. унцій золота.

Інвестиції в Подвійне становили близько 700 млн. доларів (разом із купівлею самого родовища та будівництвом рудника). На даний момент більша частина робіт завершена, підземна копальня запущена, готова до експлуатації 80% об'єктів «золотої» інфраструктури.

Законодавство

Російські закони, які діють щодо золотовидобування, викликали чимало запитань з боку не лише канадського золотовидобувача, а й серед деяких іноземних інвесторів. Крім того, неодноразово висловлювали своє невдоволення керівники місцевих далекосхідних фірм.

Kinross Gold вирішила не залишатись осторонь і надала російському уряду 15 рекомендацій щодо регулювання сфери надрокористування. Відповідь надійшла дуже скоро, за підсумками переговорів одна пропозиція вже прийнята, чотири перебувають у стадії активного обговорення.

Реальні досягнення та перспективи

Для Kinross Gold Росія, поряд з Америкою та Африкою, є одним із ключових золотозапасників. За словами Уоріка, компанія «осіла» тут надовго – свідченням цього є щорічне придбання родовищ та регулярне проведення геологорозвідувальних робіт (навколо Купола, Подвійного, поблизу Вододільного, на Ергувеємській та Пепенвеємській площах та ін.).

Щорічно Kinross Gold витрачає по 30 мільйонів доларів на пошуки нових джерел дорогоцінних металів, з них 8 мільйонів вирушають на розвідувальні роботи в Куполі.

Компанія витрачає чимало грошей на будівництво офісу у Магадані. Лише приватизація землі, яку планували відвести під будівництво, обійшлася «Кінросу» у «круглу суму». Таке масштабне будівництво якнайкраще підтверджує довгострокові плани канадського золотодобувача.

Автор: Олександр Бєлов