24-10-2015

Де шукати початкові інвестиції для запуску проекту

інвестиції

Багато заповзятливих людей стикалися з такою ситуацією, коли їх осяяла блискуча ідея для стартапу, проте вони не мали необхідної фінансової «подушки» (докладніше) для втілення вищезазначеної ідеї в життя. Можливо, хтось упізнав у цій категорії осіб себе? Не варто журитися, багато мільйонерів і знаменитих компаній робили свій перший крок саме таким чином — без, фігурально кажучи, гроші в кишені. Тож пам'ятайте, що пошук інвестицій — це необхідний етап на шляху реалізації своєї ідеї. До того ж, зараз існує безліч різних платформ, які допомагають просувати стартапи.

Будь-який стартап має шанси привернути увагу потенційного вкладника коштів, які допоможуть вашій справі міцно стати на ноги і досягти поставлених цілей. Так що якщо ви відчуваєте, що ваша ідея є прогресивною, має право на життя і здатна принести вам успіх і популярність, дерзайте. Але завжди варто пам'ятати, що без початкового капіталу будь-який стартап може наказати довго жити на початку свого шляху. Де ж можна придбати стартовий капітал²

У ролі такого виступають:

  1. Особисті кошти, вилучені з реалізації автомобіля чи житлоплощі.
  2. Кошти сторонніх інвесторів. Останні часто відвідують різноманітні презентації. Не зайвим буде написати адресний лист до великої компанії.
  3. Кредитні засоби. Цей варіант хороший лише щодо невеликих сум, тому що великі позики в умовах фінансової кризи можуть призвести до банкрутства позичальника та проблем із просуванням стартапу.
  4. Гранти, субсидії та фонди. Перед тим, як шукати допомогу у приватних інвесторів, не зайвим буде ознайомитись із пропозиціями державних фондів. Може статися так, що у вашому місті для старту малого бізнесу виділено певні кошти.

Потенційні інвестори досить часто стежать за різними конкурсами, на яких намагаються заявити про себе талановиті бізнесмени з купою цікавих ідей, але «діркою в кишені». Якщо ви підете цим шляхом, то має шанси на те, що вас помітять і допоможуть вам втілити ваші задуми в життя. Не варто також забувати про змагальний аспект, який чудово працює у плюс, підвищуючи мотивацію та командний дух (у разі, якщо ви працюєте не один). Подібні змагання допомагають і отримати купу корисної інформації з боку, ви зможете побачити області, в яких вам можна додати, а також намітити для себе шляхи прогресу.

Для європейських реалій поняття "бізнес-ангел" малознайоме, але на території США це дуже поширене явище. Бізнес-ангел є фізичною особою, яка, керуючись будь-якими причинами, відгукується на заклик про фінансову допомогу стартапу. Є такі інвестори, які допомагають сотням людей та компаній відкрити свою справу. У Росії бізнес-ангелів дуже мало, але річ не в цьому. Приказка «безкоштовний сир буває тільки в мишоловці» для фінансового світу дуже актуальна. Якщо у вашому житті з'являється бізнес-янгол, уважно підходьте до обговорення умов допомоги з його боку. Бувають такі випадки, коли у разі успішного просування стартапу його автор втрачав контроль над ним на користь бізнес-ангела. Без того, щоб віддати частину опціонів на своє дітище, обійтися практично неможливо, але слідкуйте за тим, щоб ця частка не виявилася занадто великою.

На закінчення, торкнемося теми венчурних фондів та бізнес-акселераторів. Перші є приватне високоризикове фінансування (зазвичай наукової спрямованості), другі працюють із змагальними бізнес-конкурсами з фінансуванням переможця за частку в його стартапі.

Автор: Олександр Бєлов