02-09-2011

Азія займає лідируючу позицію у рейтингу локалізації міжнародного бізнесу

Гонконг

Згідно з дослідженням CB Richard Ellis (CBRE), останнім часом спостерігається тенденція до зосередження великих міжнародних корпорацій в Азії. Таким чином, з'являється усунення центру глобальної економіки на схід.

В аналітичному звіті CBRE Business Footprints проаналізовано розміщення офісів 280 найбільших міжнародних компаній у 232 містах світу. За результатами цього дослідження, Гонконг виявився найпопулярнішим містом для світового бізнесу: тут представлено 68,2% міжнародних компаній у цьому рейтингу.

Загалом, Азія виявилася лідером у рейтингу локалізації міжнародного бізнесу, на чолі з Гонконгом, за яким йдуть Сінгапур (67,5%) та Токіо (63,9%). У той час як Лондон займає четверту позицію в рейтингу (63, 2%). У п'ятірку лідерів увійшов також і Шанхай (61, 4%), який все більше завойовує репутацію фінансового та бізнес-центру Китаю.

З різницею у дві компанії від п'ятірки лідерів відстає Москва (60,7%), розташувавшись на 6-му місці. Лондон виявився єдиним європейським містом, яке увійшло до кращої п'ятірки. Проте згідно з дослідженням Лондон і Нью-Йорк є найпопулярнішими світовими центрами серед фінансових та банківських установ (близько 32% компаній цієї сфери мають тут свої представництва). Крім того, Лондон посів 1 місце з розміщення офісів серед сервісних компаній, трохи випереджаючи Гонконг.

Нью-Йорк, зайнявши 11 позицію, виявився найпопулярнішим для бізнесу серед міст Північної та Південної Америки. Київ у загальному рейтингу посів 42 місце. У столиці України розташовані офіси 88 міжнародних компаній (31,4%). Тоді як столиця сусідньої Польщі – Варшава, посідає 12 місце, Будапешт – 20, а Прага – 21. До рейтингу також увійшов і Донецьк, розташувавшись на 183-му рядку (1,4%).

За матеріалами www.cbre.eu.