11-12-2013

Етапи отримання патенту

етапи

Процес одержання патенту поділяється на кілька етапів. Першим етапом прийнято вважати підготовку заяви та збирання необхідної документації для подання заявки. Але, незважаючи на це, багато заявників розпочинають процес перевірки унікальності свого винаходу, щоб виключити можливість відмови в отриманні свідоцтва. Цей процес полягає у підборі якомога більшої інформації про корисну модель, за допомогою якого ви зможете визначити наскільки високий ризик отримання відмови в реєстрації, виявити вже зареєстровані подібні моделі, тим більше, що їх перелік необхідно буде вказувати при патентуванні.

Етап збору документів включає складання переліку відмітних ознак винаходу, повний опис корисної моделі і заповнення заяви. Дуже важливо з першого разу заповнити всі пункти заявки правильно, інакше помилка хоча б в одному пункті може послужити відмовою у патентуванні. На практиці доведено, що такий момент як заповнення заяви найкраще довірити фахівцю. Реєстрація товарного знака та логотипу також не обходиться без заповненої заяви, і чимало випадків, коли державні органи відмовляють у отриманні свідоцтва лише через помилку у заяві. До пакету документи повинні бути додані практичні матеріали виготовлення винаходу, таблиці, креслення, констукторські схеми.

Після подачі документів до Роспатенту від вас нічого не залежить, залишається тільки чекати. Комісія Роспатента у свою чергу приступає до першого етапу — формальної експертизи. Цей процес передбачає перевірку як правильності заповнення заяви, але повноту всієї документації, правильно зазначених даних. Комісія залишає за собою право зробити запит на ті чи інші документи, і якщо протягом певного часу Вами не будуть представлені дані паперу, процес отримання патенту буде перервано.

Останній крок – це етап перевірки сутнісно. В даному випадку проводиться повноцінний аналіз предмета патентування, виявляється його сутність, призначення та несхожість на вже зареєстровані винаходи. До цієї перевірки розпочинається лише в тому випадку, якщо етап формальної експертизи приніс позитивні результати і заявник подав клопотання на суттєву перевірку. Роспатентом встановлено терміни проведення цього дослідження — приблизно від десяти до дванадцяти місяців.

Якщо всі етапи закінчуються успішно для заявника, патентне бюро починає оформлення патенту. Терміни видачі документа про патентування коливаються між 1,5 та 2 місяцями.

Автор: Олександр Бєлов

Читайте також