11-04-2013

Оренда офісу як початок створення компанії

офіс

Ви довго виношували ідею і, нарешті, дозріли, щоби відкрити власну компанію? Що ж, якщо це не буде якась підпільна конторка, а насправді серйозна фірма, то вам знадобиться офіс.

Оренда комерційної нерухомості - чудова альтернатива купівлі приміщення, особливо для організацій, які тільки-но починають шукати своє місце під сонцем. Та й великі гравці білоруського ринку нерідко вдаються саме до оренди офісів.

Особливості вибору офісу

Перш ніж почати обдзвонювати всіляких орендодавців за оголошеннями, дайте відповідь собі на 3 питання:

  • Який вам потрібний офіс?
  • Для яких саме цілей ви його використовуватимете?
  • Який бюджет ви маєте?

Так, наприклад, якщо ви плануєте відкрити інтернет-магазин, вам знадобиться зовсім невеликий офіс, де працюватимуть диспетчери. А для турфірми, навпаки, знадобиться більше приміщення, причому краще, якщо воно перебуватиме в місцях великого скупчення людей, наприклад, у торговому центрі або в історичній частині міста.

Обов'язково прорахуйте приблизний потік клієнтів і подумайте, чи вам потрібен секретар. Визначте, скільки вам буде потрібно телефонних ліній, вирішіть питання з інтернет-провайдером. Не завадить також описати план «ідеального» для вас приміщення.
Якщо ваш бізнес не передбачає частих особистих зустрічей з клієнтами, ви можете трохи заощадити, якщо винаймете приміщення в спальному районі. Погодьтеся, оренда офісу в Одесі у самому центрі обійдеться зовсім не дешево.

Укладаємо договір

Якщо ви знімаєте офіс за допомогою агентства, обов'язково простежте, щоб було укладено договір. Сенс договору полягає в тому, що представник цієї агенції повинен буде супроводжувати вас під час перегляду запропонованих варіантів. Добре б, щоб вам попався рієлтор, який дійсно представлятиме ваші інтереси, а не прагнути поселити вас разом з вашими співробітниками в перше приміщення. Пам'ятайте, що в ціну за оренду буде включено відсоток за роботу агента. Це приблизно від 50 до 100% ціни за оренду приміщення на місяць.

Зрозуміло, орендувати офіс можна самостійно. Так вам вдасться суттєво заощадити. Перегляньте всі варіанти, запропоновані на інтернет-сайтах та в газетах. Найчастіше у блоках про оренду вказується вартість 1 м2 на рік. Іноді власник офісу може висунути вимогу внести аванс, який, як правило, дорівнює вартості оренди за місяць.

Автор: Олександр Бєлов