04-01-2013

Орендні ставки офісної нерухомості в Україні у 2012 році

Протягом періоду з вересня 2008 року до кінця 2009 року орендні ставки на офісні приміщення у Києві знизилися більш ніж на 50%, що було пов'язано як з девальвацією української гривні, так і скороченням попиту орендарів внаслідок економічної кризи.

У другому півріччі 2009 року орендні ставки на офісні приміщення в Києві стабілізувалися на рівні $25-35 за кв. у діапазоні $20-25 за кв.м на місяць, а для класу С – на рівні $12-17 за кв.м на місяць.

Протягом перших трьох кварталів 2011 року орендні ставки на офісну нерухомість у Києві дещо зросли, що було пов'язано зі зниженням пропозиції у сегменті, особливо у Центральному діловому районі міста, а також з поступовим покращенням динаміки попиту орендарів. У четвертому кварталі 2011 орендні ставки на офісні приміщення не змінилися.

У першій половині 2012 року орендні ставки на офісні приміщення в Києві залишалися стабільними. Проте прогнозоване компанією DTZ незначне зниження орендних ставок у всіх класах офісної нерухомості в українській столиці все ж таки мало місце в третьому кварталі 2012 року.

У липні-вересні 2012 року нова пропозиція на ринку офісної нерухомості у Києві збільшилась на тлі стабільного помірного попиту орендарів.

У зв'язку з такою динамікою ринку, власники деяких бізнес-центрів, розташованих у центральних районах Києва і які випробовують високу вакантність, прийняли рішення про зниження орендних ставок, що запитуються, у своїх об'єктах. Таким чином, наприкінці вересня 2012 року орендні ставки на найкращі офісні приміщення у Києві знизилися до $35-41 за кв.м на місяць, тоді як для приміщень класу В та С вони становили $18-32 та $8-20 за кв. м на місяць відповідно.

Незважаючи на деяке зниження орендних ставок на найкращі офісні приміщення у Києві в третьому кварталі 2012 року, вони все ще перевищують ставки оренди у Бухаресті, Будапешті, Празі та Варшаві, але залишаються нижчими, ніж ставки оренди у Москві.

Найвищі орендні ставки на офісні приміщення

За матеріалами DTZ.