05-03-2013

Орендні ставки на офісну нерухомість у 4 кварталі 2012 року

Починаючи з вересня 2008 року до кінця 2009 року, орендні ставки на офісні приміщення у Києві знизилися більш ніж на 50%, що було пов'язано як із девальвацією української гривні, так і скороченням попиту орендарів внаслідок економічної кризи.

У другій половині 2009 року орендні ставки на офісні приміщення у Києві стабілізувалися на рівні $25-35 за кв.м на місяць для приміщень класу «А», тоді як для приміщень класу «В», розташованих у центральних та нецентральних районах міста, вони були у діапазоні $20-25 за кв.м на місяць, а для класу "С" - на рівні $12-17 за кв.м на місяць.

Протягом перших трьох кварталів 2011 року було відзначено тенденцію до деякого підвищення орендних ставок на офісну нерухомість у Києві та їх стабілізації в останньому кварталі року, що стало результатом зменшення пропозиції у сегменті, особливо у Центральному діловому районі міста, а також поступового покращення динаміки попиту орендарів .

У першій половині 2012 року орендні ставки на офісні приміщення у Києві в цілому залишалися стабільними. Проте прогнозоване компанією DTZ зниження орендних ставок все ж таки мало місце у третьому кварталі 2012 року у всіх класах офісної нерухомості в українській столиці.

У липні-вересні 2012 року нова пропозиція на ринку офісної нерухомості у Києві збільшилась на тлі стабільного помірного попиту орендарів. У зв'язку з такою динамікою ринку, власники деяких бізнес-центрів, розташованих у центральних районах Києва і які випробовують високу вакантність, прийняли рішення про зниження орендних ставок, що запитуються. офісні приміщення у своїх об'єктах.

Таким чином, до кінця вересня 2012 року орендні ставки на найкращі офісні приміщення у Києві знизилися до $35-41 за кв.м на місяць, тоді як для приміщень класу «В» та «С» вони відповідно становили $18-32 та $8-20. за кв.м на місяць.

Протягом четвертого кварталу 2012 року орендні ставки на всі класи офісних приміщень у Києві залишалися незмінними, проте зберігалася тенденція до їх зниження на тлі пропозиції в сегменті. Незважаючи на подальше зниження орендних ставок на кращі офісні приміщення, вони все ще перевищують ставки оренди в Бухаресті, Будапешті, Празі та Варшаві, але залишаються нижчими, ніж ставки оренди в Москві.

Орендні ставки на офісну нерухомість

За матеріалами DTZ.