05-10-2009

Цивілізованому ринку складської нерухомості бути

склад

При існуючій вартості будівництва та фінансування, ставка оренди для якісних складських приміщень класу А не повинна бути нижчою від $7–$7,5 за квадратний метр на місяць. Інакше девелоперський бізнес загалом буде економічно недоцільний.

Таку думку висловили учасники ринку під час першого засідання Клубу власників складської нерухомості (Клуб), організованого Colliers International 24 вересня 2009 р. у Києві. Клуб зібрав основних гравців ринку, які представляють близько 50% професійних складських приміщень. Серед присутніх були Оксана Єлманова, Наталія Пільщикова (група компаній FIM), Артур Гранц (БФ Груп), Юрій Сбоєв (Меркс груп), Віталій Кащенко (МЛП-Чайка), Клеменс Лер (GLD Invest Group).

Основною метою організації Клубу є формування цивілізованого ринку в сегменті складської нерухомості та вироблення підходів, що дозволяють укладати угоди з оренди складських площ у нових, непростих для учасників ринку умовах.

На зустрічі обговорювалися останні тенденції та показники ринку складської нерухомості, результати проведеного раніше дослідження серед орендодавців/орендарів ринку складських приміщень. Зокрема, було наголошено на затребуваності лівобережної частини Києва орендарями.

Під час обговорення актуального рівня орендних ставок постало питання визначення компромісної ставки оренди, прийнятної для ринку на сьогоднішній день. Ця ставка повинна, як мінімум, не бути збитковою для власників складських приміщень і як мінімум дозволяти отримувати мінімальний прибуток для досягнення окупності проектів.

Так, власниками була особливо підкреслена тенденція зниження орендних ставок та їхня деномінація в національній валюті, що несе додаткову загрозу девелоперському бізнесу у світлі кредитних зобов'язань, деномінованих у переважної більшості власників складів у доларах США чи європейській валюті.

Під час обговорення присутні дійшли спільної думки, що за існуючої вартості будівництва та фінансування, ставка оренди для якісних складських приміщень класу А не повинна бути нижчою від $7–$7,5 за квадратний метр на місяць. Інакше девелоперський бізнес загалом буде економічно недоцільний, і за тривалої фіксації нижчої орендної ставки ринок демонструватиме депресивний стан до його завмирання. Фактично власники говорили про потенційне повільне вмирання проектів та банкрутство власників, у разі збереження ставок нижче зазначеного граничного рівня.

Загалом же учасники конструктивно підійшли до дискусії та чекають на продовження діалогу у колі професіоналів, які довели свою спроможність на непростому українському ринку складської нерухомості.

Підготував: Олександр Бєлов