05-10-2009

Податок на нерухомість: спочатку потрібно визначитися із вартістю

податок

Поки не буде створено чітку базу визначення кадастрової вартості нерухомості, рано говорити про запровадження податку на квартири та будинки.

«Коли відсутня система координат, то розмірковувати про податкові відсотки нелогічно, — каже Телеграфу.lv президент компанії NIRA Fonds Вадим Марков. - Тому всі дискусії щодо запровадження податку на житлову нерухомість – влучення пальцем у небо. 0,3 або 0,2% — цифри, які абсолютно нікому не говорять. Від якої планки ми відштовхуємось, що вважаємо. Система кадастрового обліку — це базовий елемент для формування податкової політики, і вона має бути чітко налагоджена».

Вадим Марков стверджує, що в Ризі зонування за базовою вартістю нерухомості здійснено за якимись незрозумілими критеріями, де нерідко об'єднані і житлові масиви, і промислові території.

«Цю карту треба коригувати однозначно, – каже він. — Робота копітка, але залежить від неї справедливий податок. У нас все це сьогодні перебуває в недорозвиненому стані. Якщо податок запровадять, не підготувавши відповідну базу визначення кадастрової вартості, це буде множення кілограмів на кілометри. Все це призведе до того, що при стягненні податку буде порушено принципи соціальної справедливості».

Компанія SV Development