07-06-2010

На ринку нерухомості нижня точка кризи пройдено

стрілки

На ринку нерухомості України з'являється велика кількість запитів від потенційних інвесторів, зростає попит на послуги консалтингу. А значить, це тільки одне: нижня точка кризи пройдена. Про просвітлення на ринку розповіла консультант відділу роздрібного продажу Jones Lang LaSalle, Russia & CIS Юлія Селівановська.

«Перше півріччя 2010 р. продемонструвало позитивну тенденцію на ринку комерційної нерухомості, – повідомила Юлія Селівановська, – Ми, як консультанти, особливо відчуваємо будь-які зміни у сфері нерухомості. Підвищився попит на послуги консалтингу, оцінки об'єктів, оцінки можливого попиту орендарів щодо участі у потенційних проектах. З'являється велика кількість запитів потенційних інвесторів».

За даними консультанта, з появою можливості підписання договорів оренди на 5-7 років на вигідніших для орендаря умовах оператори торгових мереж повертаються до активного розвитку. Збільшуються запити на пошук офісних приміщень.

«Основна частка масштабних оборудок припадає на Київ. У І кв. 2010 р. було укладено такі угоди: 50% проекту готелю Hilton, 50% торговельно-розважального комплексу "Скай Молл", компанія "Рабен" придбала складський комплекс під свої потреби", - розповіла Ю. Селівановська.

З точки зору банківського фінансування, воно «буде, як і раніше, обмеженим», — запевнила експерт і додала: «Основними інвесторами будуть виступати приватні фонди, як з європейських, так і з країн СНД».

Юлія Селівановська також зазначила, що в найближчому майбутньому очікується поступове зростання ставок оренди торгової нерухомості в торгових центрах. Це пов'язано в першу чергу з нестачею якісних торгових площ, що зберігається».

Консультант відділу роздрібних продажів Jones Lang LaSalle підкреслила, що у зв'язку із заморозкою об'єктів, що будуються, реалізація яких була запланована на 2010-2011 рр., попит на якісні приміщення буде з року в рік тільки зростати. «До кінця 2010 р. очікується незначне збільшення ставок оренди офісних приміщень (на $2-3 за кв. м у бізнес-центрах Класу «А» та «В»). Вартість оренди в регіонах поки що залишиться незмінною», — прокоментувала вона.

«Найперспективнішими є інвестиції у сфері торговельної нерухомості, оскільки цей сектор залишається найпривабливішим з погляду прибутковості», — підсумувала Юлія Селівановська.

Джерело: zabudovnyky.com.ua.