06-09-2010

Готелів та торгових центрів побільшає

торговий центр

З початку 2010 року інтерес девелоперів до сегментів торгової та готельної нерухомості Києва та регіонів помітно зріс. Зокрема, зростає кількість запитів на розробку концепцій торгових центрів та готельних проектів у Києві та інших обласних центрах. Про це ЛІГАБізнесІнформ розповіли у консалтинговій компанії CBRE.

За даними компанії, у серпні було розроблено проект великого торгового центру на ділянці площею 20 га у Києві на замовлення іноземного девелопера. Крім того, розпочалася розробка концепції торговельного центру у центральній частині Харкова для локальної мережі супермаркетів "Клас".

Що стосується сегменту готелів, то найбільш затребуваними є послуги з розробки концепцій готельних проектів, проведення реконцепцій з метою перепрофілювання адміністративних або офісних будівель в готелі, а також послуги з проведення критичної оцінки та розробки стратегії розвитку мережі готелів.

Так, на запит великого українського банку було розроблено концепцію 3-зіркового готелю в Донецьку, і на даний момент проводять тендер серед архітектурних бюро для подальшого супроводу проекту. Крім того, з цим замовником підписано договір на розробку концепції ще одного готелю в Донецьку. У липні для українського девелопера консультанти CBRE завершили оцінку доцільності розвитку готелю для об'єкту у стадії незавершеного будівництва у Києві.

Марина Крестініна, керівник департаменту стратегічного консалтингу компанії CB Richard Ellis прокоментувала: "Попит на консалтингові послуги в цілому є позитивним сигналом для ринку нерухомості, оскільки свідчить про поступовий вихід із кризи та оптимістичні настрої ключових гравців".

За словами експерта, інтерес девелоперів до готельного та торговельного сегменту обґрунтовано. Сфера роздрібної торгівлі в принципі постраждала менше і відновлюється швидше за інші сегменти комерційної нерухомості. З погляду розвитку торгової нерухомості найбільший інтерес зараз мають великі міста з гострим дефіцитом якісних площ, насамперед Київ, Одеса, Донецьк та Львів.

Готовність органів влади надавати пільги девелоперам готелів, починаючи від звільнення податку на прибуток, спрощення процедури отримання дозволів і в деяких випадках навіть сприяти отриманню фінансування, — сукупно ці фактори сприяють створенню сприятливого інвестиційного середовища в даному сегменті, зазначають у компанії.

"Щодо Донецька, сплеск інтересу до готельного сегменту пояснюється тим, що серед усіх міст, де проводитимуться матчі чемпіонату Євро-2012, саме тут спостерігається найбільший дефіцит якісної пропозиції готелів, причому у всіх категоріях", - додала М.Крестініна.

Підготував: Олександр Бєлов