30-08-2016

Економна спільна оренда

хостел

Криза зачепила і ринок оренди нерухомості. І хоча ставки суттєво знизилися, для багатьох людей вони виявилися непідйомними. Щоб якось заощадити, орендарям доводиться розглядати варіант спільного оренди житла. Ця ідея прийшла до нас із Заходу. Там такий спосіб пошуку досить популярний. Але в нас відбувається лише зародження нової форми. Орендна квартира економ-класу - ось характерна площа для такого роду угод. Спільне проживання поширене, як правило, серед молоді. Студенти, не отримавши місця у гуртожитку, скидаються та винаймають двокімнатну квартиру.

Також житло спільно орендують і люди, які приїхали на заробітки, – трудові мігранти. Орендодавці, як правило, проти такого роду угод. Велика можливість конфліктів і більший знос житла. Перевагу віддають сімейним парам чи родичам. Найважче орендуватиме квартиру молодим дівчатам. Найскладніший момент – пошук компаньйона. Спочатку опитуються близькі друзі, родичі і лише коли коло знайомих вичерпалося, розглядаються незнайомі кандидатури.

Добре якщо всі за віком рівні, і дуже дружні. А то конфлікти на ґрунті побутових негараздів не дозволять перетворити проживання на комфортне життя. Якщо не дуже пощастить з компаньйоном, то можна позбутися зникненням особистих речей. Трапляються випадки і серйозніші, коли підселилася людина зі шкідливими для здоров'я звичками. Тоді, без розгляду в поліції, не обійдеться.

Однак, хто шукає той завжди знайде саме ту людину, з якою буде спокійно та комфортно. Головне – не поспішати. Спільна оренда у нас лише набирає обертів. Але вона розвиватиметься й надалі, бо це один із небагатьох варіантів, що дозволяють суттєво заощадити на житлі.

Автор: Олександр Бєлов