16-08-2012

Бізнес на здачі квартир у подобову оренду

Оренда квартир подобово

Можливість здавати квартиру подобово є одним із найприбутковіших способів заробити на нерухомості, яка стоїть вільною. Що необхідно знати та враховувати, якщо квартира – єдина можливість заробити на зайвих квадратних метрах? Для початку необхідно проаналізувати ринок, з'ясувати ціни та пропонований асортимент.

Найзручніше використовувати безкоштовні оголошення в інтернеті, яких висвічується безліч. Переглянувши кілька десятків, можна приблизно визначити, яку ціну буде розумно вимагати за квартиру. Точніший варіант, хоч і досить трудомісткий – звернутися до спеціальної агенції з нерухомості, яка може провести професійну оцінку.

Найбільший вплив на ціну квартири, що здається, надає її стан, тому бажано попередньо зробити євроремонт або хоча б косметичний. За рахунок цього можна буде значно підвищити ціну та й попит на квартиру зросте. Здається квартира швидко окупиться. Бажано, щоб у ній був хоча б мінімальний набір меблів. Це теж піднімає ціну. Звичайно, ціна квартири буде тим вищою, чим краще будуть встановлені меблі, проте необхідно враховувати, що люди, яких цікавить тимчасове проживання, навряд чи будуть акуратно і дбайливо поводитися з вашими меблями. Так що заздалегідь необхідно бути готовим до пошкодженої оббивки та подряпин. Найкращим варіантом, при якому квартира не втратить у ціні, будуть меблі економ-класу – вони швидко окупляться. Та й до того ж її не так шкода.

Необхідно мати на увазі, що її амортизація нерухомості, за будь-якого розкладу, обійдеться недешево, проте це специфіка даної галузі бізнесу. Однак це ще не всі труднощі, які трапляються при короткостроковій оренді. Потрібно буде, як мінімум, спитати дозвіл у сусідів. Нехай навіть квартира приватизована – для свого та орендаря спокою краще перестрахуватиметься. Якщо ж приватизація відсутня, то слід дотримати ще чимала кількість формальностей.

Головне, з чого треба починати – письмовий дозвіл житлового комітету на вашу здачу нерухомості в оренду. Друге – отримання згоди всіх прописаних у квартирі людей. На жаль, найчастіше отримати такий дозвіл дуже складно, оскільки багато хто ставиться з недовірою до нових мешканців, від яких можна очікувати чого завгодно.

Підготував: Олександр Бєлов