30-09-2013

Сектор студентського житла

Студентський гуртожиток ОНЮА в Одесі

У всьому світі спостерігається значне зростання попиту на здобуття освіти. Число студентів безперервно зростає. У багатьох зарубіжних країнах студентське житло набуло статусу інвестицій особливого виду. Студентська нерухомість може приносити добрий дохід навіть у кризові часи.

Причиною виділення студентської нерухомості в особливий тип нерухомості стала її виключно висока та стабільна прибутковість. Прибутковість від студентської нерухомості значно перевищує прибутковість в інших секторах ринку нерухомості. Якщо нерухомість для студентів розташована неподалік великих навчальних центрів, то вона може приносити до 1% доходу на рік, але в різних країнах ця цифра може мати різне значення.

Студентське житло виявилося дуже стійким до кризових явищ в економіці будь-якої країни. Відновлення ринку нерухомості загалом у більшості країн супроводжується будівництвом нових об'єктів студентської нерухомості. Але особливо великий попит має житло високої якості для студентів.

Студентське житло купують, щоб згодом здати його в оренду. Придбати можна відразу кілька подібних об'єктів. Деякі з інвесторів вважають за краще мати кілька об'єктів різних типів у різних містах. Купують також блоки, які поділені на кімнати. Так вдається скорочувати ризики.

В Україні поняття студентської нерухомості поки що принципово інше. В Україні існують студентські гуртожитки стандартного зразка, які належать вишам. Вітчизняні інвестори не дуже цікавляться сектором студентського житла в країні, зовсім по-іншому ставляться до сектору студентського житла європейці та американці. За кордоном лише мала частина гуртожитків є у розпорядженні вишів, основна частина гуртожитків для студентів там належить фінансовим інститутам чи приватним інвесторам.

Ринок закордонного студентського житла, у вигляді, в якому він діє нині, утворився з альтернативного спрямування інвестицій у нерухомість. Таким він був лише десяток років тому. Але тепер цей ринок має багатомільярдний оборот із присутністю на ньому значних інвестиційних фондів.

Підготував: Олександр Бєлов