08-01-2012

У 2011 відзначено зниження інвестиційної привабливості України

падіння

За повідомленням Європейської бізнес-асоціації, розташування інвесторів до України не оптимістичні, як ніколи. Проголошення кабміну про наміри і втілення корисних змін для поліпшення бізнес-середовища залишаються лише голослівними заявами.

Україна втрачає позиції у всіх рейтингах щодо умов ведення бізнесу, рівня корупції та світової конкурентоспроможності.

Бізнесмени не відзначили позитивних змін щодо жодного з семи пунктів опитування, проведеного ЄБА серед іноземних інвесторів.

Зазначимо, оцінювалися ефективність діяльності уряду, успіхи у подоланні корупції, покращення роботи судової системи, відшкодування ПДВ, земельна реформа, валютне регулювання, покращення умов торгівлі та митна політика.

"Ми маємо цифру 350 млн євро, які не були вкладені в економіку нашої держави, і це просто після швидкого опитування членів Європейської бізнес-асоціації. А якби кожна компанія відповіла на це питання, то ми мали б набагато більші цифри", — каже виконавчий. директор ЄБА Анна Дерев'янко.

У свою чергу українські чиновники, запрошуючи нових інвесторів, рівень регулювання економіки оцінюють на "5 з плюсом", і звітують про однозначні успіхи у питанні покращення інвестиційного клімату.

Однак, на думку фахівців, нові іноземні компанії не йтимуть на український ринок, поки влада створюватиме проблеми інвесторам, які вже працюють у країні.

"Скасовано ліцензування 22 видів господарської діяльності, значно скорочено кількість документів дозвільного характеру, спрощено процедуру їх отримання. Кількість дозвільних процедур, які має проходити інвестор, скорочено вчетверо", - звітує Президент України Віктор Янукович.

"№1 у списку ризиків стоїть не питання дерегуляції, а питання дотримання законів, дотримання якості правового поля. Ліцензування та інші аспекти регулювання — вони є неефективними як механізм, оскільки стали джерелом корупції", — сказав віце-президент інвесткомпанії Євген Андросюк.

Серед основних скарг інвесторів — посилення тиску на бізнес із боку владних структур. Зазначають також неадекватне втручання держави у регулювання бізнес-активності, високий ризик неповернення інвестицій, а також загальну нестабільність політичного курсу та розвитку економіки.

"Потенційний німецький інвестор, якого тут ще немає, але який розглядає цей ринок, він розуміє, що тут суворий політичний режим, він розуміє, що з правосуддям є певні проблеми та не працює верховенство права", - каже прес-секретар DWK Вольфрам Ребок.

За попередніми оцінками фахівців, приріст прямих іноземних інвестицій в Україну у 2011 році становив 6-7 млрд дол. І поки що наша держава не може розраховувати на збільшення припливу капіталу. Адже, щоб мати, треба дбати.

За матеріалами Телеканал новин 24.