24-10-2011

Інвестиції в нерухомість зростають всупереч глобальним тенденціям

будинок на грошах

У третьому кварталі 2011 року в Європі зафіксовано зростання інвестиційної активності — подібна динаміка різко відрізняє цей сектор від активів інших категорій, у яких за цей же період показники характеризуються більшою волатильністю. Про це повідомили представники компанії CBRE.

На думку аналітиків, таку ситуацію зумовила стабільність вартості активів на ринку комерційної нерухомості і не слабшає інтерес з боку інвесторів. Так, за даними компанії, загальний обсяг інвестицій у комерційну нерухомість у Європі у третьому кварталі 2011 року склав 26,3 млрд. євро, що показує зростання у 2% порівняно з другим кварталом (25,8 млрд. євро). По відношенню до третього кварталу 2010 року (24,5 мільярда євро) зростання склало 7%.

Найбільш сильне квартальне зростання інвестицій на європейських ринках продемонстрували Італія (+69%) та Франція (+42%). У разі Італії різкий стрибок обумовлюється досить низьким рівнем інвестиційної активності протягом 2 кварталу, а також однією або двома великими операціями, завершеними у третьому кварталі, що збільшило квартальний обсяг. У Франції збільшити кількість транзакцій допоміг приріст нових приміщень ринку Парижа.

Експерти зазначають, що у довгостроковій перспективі регіон Центральної та Східної Європи виділяється як найбільш зростаючий з погляду інвестицій у ринок нерухомості в 2011. Обсяг інвестицій за весь рік склав 8 млрд. євро до кінця третього кварталу, що значно перевищує суму в 5,1 млрд. євро, зафіксовану за весь 2010 рік. На більшості ринків Центральній та Східній Європі відзначається зростання активності, проте інвестиції, як і раніше, зосереджені на основних ринках (Польща, Чехія та Угорщина), а також на ринку Росії, що відновлюється. Ринки Західної Європи, такі як Бельгія, Німеччина та Швеція також демонструють сильні річні показники зростання.

При цьому аналітики зазначають, що зростання інвестицій у нерухомість відбувається і натомість те, що вартість активів не демонструє особливого зростання. За даними CBRE базові ставки оренди та прибутковості практично не змінилися за квартал.

"Останній квартал закріпив тенденції, що спостерігаються в Європі протягом останнього року. Так, ринок преміальної нерухомості перебуває в досить хорошому становищі, незважаючи на нестабільний економічний клімат. Проте на другорядних ринках відбувається послаблення. Але, враховуючи обсяг інвестиційної активності з початку року в 81 мільярдів євро, ми очікуємо, що загальний інвестиційний оборот у Європі перевищить показник за 2010 рік, коли обсяг угод за весь рік склав 110 мільярдів євро", - каже керівник відділу інвестиційних ринків країн Європи, Близького Сходу та Африки Джонатан Халл.

Директор відділу досліджень ринку CBRE у Росії Крістофер Пітерс зазначає, що, незважаючи на тривожні новини в економіці, російські інвестори продовжують вважати нерухомість надійним об'єктом для інвестицій, особливо ті з них, хто має у своєму розпорядженні велику кількість вільних коштів, які необхідно убезпечити від ринкових потрясінь.

"На думку багатьох інвесторів, комерційна нерухомість, особливо її преміальний сегмент, зараз фундаментально недооцінена, особливо в порівнянні з тими ціновими піками, які вона досягала в передкризові роки. Тому вкладення в цей сектор мають великий потенціал з точки зору прибуткового виходу в середньостроковій. Більше того, ключові офісні об'єкти та висококласні активи в торговому секторі більш стійкі до економічного спаду, тому що в більшості випадків вони здаються на тривалий термін високонадійним орендарям і завдяки вдалому розташуванню та високій якості в разі потреби можуть бути заново здані навіть у поганих економічних умов", - каже він.

Нагадаємо, індекс інвестиційної привабливості України у третьому кварталі 2011 року обвалився. Інвестори б'ють на сполох — українська влада не виправдовує очікувань бізнесу.

За матеріалами biz.liga.net.