18-02-2016

США та Німеччина сприяли рекордним обсягам інвестицій у країни ЦСЄ

США Німеччина

У 2015 році обсяг інвестицій у країни ЦСЄ (за винятком Росії) зріс на 25% порівняно з рівнем 2014 року і сягнув 9,9 млрд євро. У той час як приріст у річному обчисленні був очікуваним, загальні показники перевищили прогнози та вказують на впевнене відновлення економіки у всіх країнах Центральної та Східної Європи.

Іноземні інвестори продовжують домінувати в регіоні завдяки придбанню фондами зі США великих портфелів, які в середньому оцінюються на рівні 160 млн. євро.

У 2015 році США припадало на частку 30% інвестицій у регіон (у 2014 році - 23%), причому американські фонди інвестують у всі основні країни Центральної та Східної Європи, а також у Латвію. Повернення на ринок таких ключових фондів як Morgan Stanley та Goldman Sachs вказує на зміцнення впевненості інвесторів в економіці країн Центральної та Східної Європи. Німеччина стала другим за величиною інвестором, на частку якого минулого року припало 23% від загального обсягу інвестицій у регіон (у 2014 році – 12%). Масштаб присутності Німеччини на цьому ринку частково пояснюється активністю фонду Union Investment, який у 2015 році став найбільшим інвестором у регіоні.

Великий обсяг інвестицій у 2015 році спричинив зниження показників прибутковості. При цьому необхідно враховувати внутрішньорегіональні відмінності в ціноутворенні: у той час як деякі ринки та сектори практично досягли рівня прибутковості, характерного для попереднього піку економічного циклу (насамперед Чехія та Польща), інші країни ще мають реалізувати свій потенціал. Оскільки динаміка інвестиційних угод із висококласними об'єктами нерухомості не виявляє жодних ознак уповільнення, аналітики CBRE вважають, що на деяких ринках показники прибутковості можуть вийти за звичні рамки та навіть перевищити рівень 2007 року.

Хоча прогноз на 2016 рік є позитивним, потенційним стримуючим фактором для суттєвого зростання обсягу інвестицій може стати дефіцит привабливих об'єктів, доступних для укладання угод. Тому у прагненні скористатися інтересом інвесторів та орендарів до цих ринків, забудовники офісної нерухомості у Варшаві та Бухаресті виявляють рекордно високу активність.

Коментар Гейс Кломпен, директор відділу інвестицій у регіоні ЦСЄ:

«Сильне надходження інвестицій у регіон пов'язане з тим, що інвестори зі США та Німеччини намагаються скористатися щодо високої прибутковістю та якістю об'єктів, доступних на ринку. Ми очікуємо, що у 2016 році ця тенденція збережеться, оскільки у Центральній та Східній Європі створено всі умови для сильного економічного зростання, прибутковість є відносно високою порівняно із Західною Європою, а банки виявляють все більший інтерес до фінансування проектів у регіоні. Крім того, існує ще один важливий фактор, який сприятиме зміцненню інтересу з боку інвесторів у торговельну нерухомість – а саме значне зростання роздрібних продажів у регіоні. Ми також очікуємо на дедалі більшу диверсифікацію складу інвесторів, оскільки азіатські інвестори починають нарощувати свою присутність у цьому регіоні».

За матеріалами CBRE