06-11-2009

Аналітики відзначили прогрес на ринку інвестицій у комерційну нерухомість

графік

Незважаючи на те, що ставки капіталізації становлять 10% і вище в країнах Балтії, Росії та в Україні, у Західній Європі вони стабілізувалися в діапазоні 5%-6,5% на даний час, а в Австрії, Німеччині та Швейцарії менше 5% . Загалом очікується, що протягом наступного півріччя ставки капіталізації в більшості країн регіону EMEA будуть стабільними.

Такими є дані аналітичного дослідження компанії "Colliers International".

Як повідомили ЛІГАБізнесІнформ у прес-службі компанії, обсяг інвестицій у регіоні EMEA досяг свого дворічного мінімуму у першому півріччі 2009 року та в деяких країнах становив менше 40% обсягу першого півріччя 2008 року, проте у 2-3 країн регіону очікується збільшення обсягів інвестиційних трансакцій, починаючи з другої половини 2009 року.

Обмежена доступність позик та жорсткі умови тих банків, що надають кредити, продовжує впливати на темпи відновлення обсягів інвестицій у комерційну нерухомість. Дані Colliers по регіону EMEA показують, що коефіцієнт LTV ("кредит-вартість") у середньому становить менше 60% порівняно з 80% і більше у 2007 році, зазначає Кейт Лоулер (Kate Lawler), регіональний координатор досліджень Colliers EMEA.

Приватні інвестори є активнішими у регіоні, тоді як інституційні інвестори дуже ретельно зважують можливість роботи у тому чи іншому ринку. За винятком центральної частини Лондона, де останнім часом відбулася 91 угода з 80 різними покупцями з усього світу, продовжується тренд домінування локальних, а не міжнародних гравців.

Втім, звіт говорить і про те, що все може змінитися. "Австрійські, британські, голландські і, особливо, німецькі інвестори розширюють географічні рамки своїх інтересів. Ці інвестори становлять більшу частину активності в Центральній та Східній Європі", - зазначає Джос Шуссель (Jos Schussel), виконавчий директор "Colliers Нідерланди" та об'єднаний лідер інвестиційної бізнес-команди "Colliers EMEA". "Збільшення активності з боку інвесторів зі США, Канади та Азіатсько-тихоокеанського регіону очікується наступного року. До того ж, з новими законодавчими положеннями, що дозволяють китайським компаніям прямі інвестиції в комерційну нерухомість, ми очікуємо на збільшення інтересу з цієї частини світу, особливо до високоякісних активів".

Позитивні економічні новини стають дедалі частішими, не останнє значення має й повідомлення про вихід із кризи економік Франції, Німеччини та Великобританії, комерційна нерухомість відновлює потенціал сильної інвестиційної спроможності. Проте прогнозоване зростання інвестиційної активності в регіоні будемо швидше повільним, ніж різким і з деякими винятками.

За матеріалами bud-inform.com.ua