26-03-2012

Названо найгіршу європейську столицю для інвестицій у нерухомість

доларовий будинок

Афіни втратили розташування інвесторів, які купують прибуткову нерухомість у столицях Європи. У рейтингу 27 метрополій, які підходять для вкладення грошей, столиця Греції посіла останнє місце. Найефективнішими ринками нерухомості у світі залишаються Індія та Бразилія.

Другий рік поспіль першість у рейтингу PwC та Urban Land Institute належить Стамбулу. У 2012 році до п'ятірки найкращих міст для інвестицій у нерухомість потрапили Мюнхен, Варшава, Берлін та Стокгольм. Дублін, який займав минулого року останнє місце, перемістився на одну сходинку вгору.

Падіння інтересу до афінської нерухомості експерти пов'язують із підвищеним ризиком будь-яких інвестицій у Греції, сильнішою за інші країни ЄС, зачеплені глобальною фінансовою кризою. За даними Банку Греції, за останні три роки спад на місцевому ринку нерухомості лише посилювався: збільшення податків і заходи максимальної економії, ухвалені урядом, не додали привабливості грецьким "метрам". Лише за 2011 рік афінське житло подешевшало на 10–20%.

Втім, керівник відділу нерухомості компанії PwC Василіс Візас стверджує, що в середньостроковій перспективі часткове відновлення ринкових показників все-таки можливе. У тому числі завдяки тому, що в середині минулого року в Греції було запущено програму масової приватизації нерухомості, що належить державі.

За матеріалами NEWSru.com.