15-05-2018

Обсяг інвестиційних угод на ринку нерухомості зріс на 15% (I квартал 2018)

монети

Глобальний обсяг інвестиційних угод на світовому ринку нерухомості в I кварталі 2018 року досяг 165 млрд доларів і зріс на 15% по відношенню до аналогічного періоду минулого року. Це рекордний показник для І кварталу за останні 11 років.

Регіон Північної та Південної Америки

Регіон Північної та Південної Америки відкрив рік зростанням інвестиційної активності після чотирьох кварталів негативної динаміки обсягу угод. У I кварталі 2018 року показник у регіоні збільшився на 18% і склав 68,8 млрд дол. Основним драйвером зростання став ринок США, де результат на рівні 62,8 млрд дол. (збільшення на 23%) став найвищим для аналогічних кварталів із 2015 року.

Говорячи про інші країни регіону, слід зазначити Бразилію, де всупереч політичним труднощам, що продовжуються, спостерігається підвищена активність: третій квартал поспіль обсяг інвестиційних угод тут перевищує позначку 1 млрд дол. Хоча в Канаді результат виявився на 28% нижчим, ніж у I кварталі 2017 року, він був значно вищим за середній показник перших трьох місяців попередніх років.

Європейський регіон

Європейський регіон впевнено розпочав 2018 рік: обсяг інвестиційних угод на ринку нерухомості зберігся на рівні 56,3 млрд дол., що на 18% вище за середнє історичне значення перших кварталів. Основу цієї динаміки забезпечили два найбільші ринки регіону – Великобританія та Німеччина, де показники збільшилися порівняно з I кварталом 2017 року на 10 та 13% відповідно. Активність у Великій Британії нормалізується: інвестори, не звертаючи уваги на Brexit, шукають можливості на ринку Лондона. У свою чергу, стійке зростання економіки та зайнятості у Німеччині залучають як локальних, так і зарубіжних інвесторів.

В інших країнах Європи динаміка інвестицій була різноспрямованою: обсяг угод знизився у Франції (-3%), Італії (-3%), Іспанії (-30%) та Швеції (-53%), при цьому він збільшився у Данії (3%) ), Швейцарії (74%) та Португалії (138%). У Європі варто виділити Польщу, яка приваблює інвесторів потенціалом зростання: обсяг угод у країні у І кварталі перевищив 2 млрд дол.

Азіатсько-Тихоокеанський регіон

Слідом за рекордним фіналом 2017 року Азіатсько-Тихоокеанський регіон подолав ще один максимум: обсяг угод у I кварталі поточного року досяг 40 млрд дол., збільшившись на 34% рік до року і перевищивши на 22% попередній найкращий результат 2008 року. Дана динаміка була забезпечена високим попитом на всіх основних ринках регіону та зростанням обсягу угод у Японії (23%), Гонконгу (72%), Австралії (87%), Китаї (93%). Найбільшими ринками, які зафіксували зниження активності порівняно з минулим роком, стали Південна Корея (-18%) та Сінгапур (-39%). В Індії обсяг угод досяг другого за величиною рівня за історію країни, подолавши 1,6 млрд дол.

Висновки аналітиків компанії JLL

Ринок підготував багато сюрпризів інвесторам у I кварталі 2018 року: наростання напруженості у питаннях торгівлі, перспективи важкого виходу Великобританії з Європейського Союзу та зростання волатильності ринку акцій. Центральні банки постійно повідомляють, що перехід від політики кількісного пом'якшення до кількісного стиску вже не за горами. Проте дефляція в Єврозоні та стагнація цін у Японії унеможливлюють зближення монетарних політик Федерального резерву США, Європейського центрального банку та Банку Японії у найближчий рік. Натомість, інвесторам доведеться мати справу з розбіжністю монетарних політик на тлі зростання процентних ставок, що продовжується в США.

Незважаючи на ці фактори, на глобальному ринку нерухомості зберігаються висока активність та стабільний попит. Водночас, очікується невелике зниження обсягу інвестицій – на 5–10%, до рівня близько 650 млрд дол. за підсумками 2018 року. Це відбувається на тлі зміщення фокусу інвесторів, що триває, від традиційних угод з купівлі окремих об'єктів у бік нових можливостей, таких як боргове фінансування, угоди злиття і поглинання (M&A), альтернативні сектори нерухомості. Хоча способи входу інвесторів на ринок нерухомості сьогодні змінюються, їхній інтерес до сектора залишається незмінним.

За матеріалами JLL