29-07-2016

Найбільш грубі помилки, яких припускається підприємець

Помилки підприємців

1. Рівність кожного, так би мовити, 50 на 50. Класичний варіант розвитку бізнес, але при цьому повна утопія і, якщо кожен з партнерів має власний вид ведення справ і свою позицію. Оптимальним варіантом є наявність одного керівника, який має певний досвід ведення справ, з більшою часткою у питаннях прийняття рішення та отримання прибутку. Однак інші повинні розуміти це і приймати як таке перед початком участі у справі.

2. Немає попередньої домовленості про те, як ви розставатиметеся. Звичайно, на початку все виглядає оптимістично і ніхто не має наміру розбігатися в різні боки, але реалії такі, що через рік вам доведеться розлучитися. У цьому випадку такий варіант розвитку подій має бути прописаний сценарій витрати. Поділу майна та отриманих доходів.

3. Не обумовлено плану розподілу прибутку та реінвестування. У партнерів можуть виникати різні плани на прибуток, на те, як його витратити або знову вкласти в справу і тим самим розвивати свою справу. Щодо цього варто відразу обумовити який відсоток вкладатиметься у розвиток справи, а що виділятиме на власні витрати та потреби. Причому голосувати у цьому плані, приймати рішення варто з урахуванням наявності та розміру частини кожного у самому бізнесі.

4. Не складено грамотний бізнес-план. Здебільшого мало який підприємець замислюється про складання грамотного та ефективного бізнес-плану, розвитку своєї справи та продажу. Але такий крок, як показує практика, є помилковим на самому початку закладення та розвитку власної справи та бізнес-проекту, закладення фундаменту, який прописаний у плані, має бути обов'язковим, якщо ви, звичайно ж, хочете в майбутньому отримувати чималий прибуток від свого квітучого справи. При цьому варто мати на озброєнні кілька планів із різними варіантами та варіаціями розвитку власної справи.

5. Функції між партнерами спочатку не розподілені. Кожен із партнерів просто зобов'язаний відповідати за свій обсяг робіт, мати свою зону відповідальності, яка не перетинається із роботою інших. Це дозволить уникнути непорозумінь та суєти, коли кожен зайнятий усім і вся, командуючи праворуч і ліворуч.

6. Вся справа обтяжена кредитами і немає програм з пошуку інвесторів. В даному випадку надмірно обтяження кредитами призведе до того, що весь прибуток у кращому випадку йтиме банку на його погашення, а ви залишитеся довгий час на нулі. Звичайно ж, оптимальним є старт на власний капітал, але якщо такого немає – вмійте шукати та залучати інвесторів та інвестиційний капітал. Якщо інвестори фінансуватимуть ваш проект, бізнес-план, то все це має знайти відображення у документальній формі, у вигляді фінансового плану розвитку.

Підготував: Олександр Бєлов