28-06-2014

На допомогу орендодавцю нерухомості

ключі від квартири

Ринок нерухомості – справа небезпечна, особливо у фінансовому плані. Тому продаючи, купуючи, здаючи або орендуючи квартиру, або нежитлове приміщення, необхідно бути дуже пильним, уважно читати всі умови договорів і нікому не вірити на слово. При угоді здачі нерухомості: оренди аудиторій, інших комерційних приміщень та житла більше ризикує власник, оскільки наймачі змінюються, а вся основна відповідальність лежить на ньому. Щоб уникнути проблем власнику, слід звернути увагу на кілька нижчевказаних пунктів.

Найбільш поширений момент, який може виникнути при оренді нерухомості, це з'їзд орендаря без попередження. У цій ситуації може з'явитися багато наслідків, розбиратися з якими, природно, доведеться господареві. З'їжджаючи, найманець не залишає ключів, тож замки доводиться міняти. Ремонт може бути зіпсований, меблі поламані, побутова техніка несправна або ще гірше, вкрадена. А відновлювати і купувати все це треба власним коштом. До того ж, власник нерухомості не отримає оплату за її здачу, поки не знайде нового наймача. Щоб такої ситуації не відбулося, потрібно грамотно прописувати умови передчасного розірвання договору. Також необхідно зробити так звану інвентаризацію майна, що знаходиться у приміщенні, та список прикріпити до договору. При здачі приміщення з наймача береться заставна сума, розміром з місячну оренду, яка за дотримання всіх прописаних умов повертається після закінчення терміну договору найму. Якщо орендар з'їжджає раніше, сума залишається в орендодавця як оплата штрафних санкцій. Якщо було зроблено псування описаного майна, то заставна сума залишається рахунок компенсації за збитки.

Іноді орендар затримує щомісячну плату. Цю проблему можна вирішити мирно шляхом взаєморозуміння та домовленості. Зазвичай у договорі прописується пункт можливості запізнення з оплатою кілька днів. Але якщо заборгованість не гаситься, а триватиме довше, ніж один-два місяці, потрібно вдаватися до штрафних санкцій, які теж мають зазначатися у укладеному обома сторонами договорі. Власник приміщення може вимагати пеню за прострочення або передчасно розірвати правочин без повернення заставної суми.

При здачі нерухомості існує ризик суборенди – незаконного перездачі її третім особам. Щоб захиститись від такої махінації, необхідно заздалегідь затвердити, хто користуватиметься приміщенням. Якщо власник виявить, що його орендують сторонні люди, він має право виселити їх. Бувають і такі випадки, коли махінатори підробляють документи та продає орендовану квартиру. Звичайно ж, у суді таку угоду визнають недійсною, але витрачених на це нервів, грошей та часу ніхто нікому не поверне. Орендодавцю в жодному разі не можна нехтувати своїм правом раз на місяць відвідувати квартиру, перевіряти, хто в ній проживає, та уважно оглядати стан майна.

З'їжджаючи, орендар може залишити по собі величезні неоплачені рахунки за комунальні послуги, а розбиратися з ними знову-таки доведеться власнику нерухомості. Щоб уникнути цього, слід щомісяця перевіряти і забирати квитанції. Якщо ж умовами договору прописується, що послуги має оплачувати господар, їм встановлюються обмежувальні рамки. Тобто, якщо орендар щодня дзвонив із міського телефону за кордон і розмовляв по дві години, то рахунки за комунікації має оплачувати він, а ніяк не наймодавець.

Щоб при здачі нерухомості в оренду уникнути як вищезгаданих, так і багатьох інших проблем із наймачами, необхідно проводити угоди за допомогою офіційних агентств нерухомості. Ріелтори обов'язково допоможуть скласти і укласти юридично грамотний договір оренди, а також кваліфіковано вирішать питання, що виникають.

Автор: Олександр Бєлов