07-05-2012

Спірні питання при оренді нерухомості

будинок через лупу

Чим серйознішим буде підхід до укладання договору оренди, тим більша ймовірність того, що вдасться уникнути спірних питань.

Починаємо з того, що просимо показати документи на нерухомість і переконуємось у тому, що переговори ведемо із власником або його представником, який має відповідні повноваження.

Якщо не хочете реєструвати договір у державних органах, то термін дії його має бути меншим за рік. Якщо термін закінчення договору не вказано, такий договір вважається укладеним на невизначений час. За бажання розірвати такий договір зацікавлена ​​сторона зобов'язана попередити другу сторону за 3 місяці та бажано зробити це письмово.

Майно, що орендується, намагаємося оглядати уважно, щоб відобразити в договорі технічний стан об'єкта, за який орендодавець несе повну відповідальність, а також стан майна, відповідати за яке буде орендар. Використання майна пов'язане з ризиком його пошкодження, тому можна до договору додати фотографії, тоді буде легше довести серйозне погіршення майна під час його повернення власнику або заздалегідь обумовити вирішення спірних питань.

Адже навіть за акуратного використання, за час користування майно зношуватиметься. Незважаючи на те, що знос є нормою, на практиці ступінь зносу може спричинити чимало суперечок.

Щоб їх уникнути бажано зазначити у договорі та умови проведення поточного ремонту. У такому разі такий ремонт необхідний і хто несе витрати на його проведення.

Спірним може стати питання оплати комунальних платежів. Найкраще орендарю самому укласти договори з комунальними службами, а власнику платити фіксовану суму, яка буде вказана у договорі.

Щоб уникнути суперечок при звільненні нерухомості або у разі припинення орендарем оплачувати послуги, у договорах передбачаються штрафні санкції. Бажано висловити їх у вигляді фіксованої суми за кожний прострочений день. У разі неможливого вирішення спорів сторонами самостійно, такий договір полегшить розгляд у судовому порядку.

Спори за договорами оренди юристи відносять до складних суперечок, тому прагнучи максимально знизити ризики, потрібно якнайдокладніше прописати в договорі ситуації, які можуть викликати суперечки між орендодавцем та орендарем.

Автор: Олександр Бєлов