28-12-2018

НБУ: Пропозиція комерційної нерухомості зросла

комерційна нерухомість

НБУ опублікував «Звіт про фінансову стабільність» в якому повідомляється про потенційні та наявні ризики у всіх секторах економіки України, у тому числі і на ринку комерційної нерухомості.

Відповідно до Звіту обсяги будівництва комерційної нерухомості досі незначні порівняно з обсягами готових площ.

Девелопери виявляють найбільшу активність на ринку торгівельної нерухомості. За підсумками трьох кварталів 2018 року здано в експлуатацію торгових площ у 6 разів більше, ніж за минулий рік. Нові площі швидко освоюються, відповідно рівень вакантності знизився до 3,7% у III кварталі, а орендні ставки зросли на 31,9% у доларовому еквіваленті.

Обсяги введення в експлуатацію нових об'єктів на ринку офісної нерухомості у 2018 році скоротилися майже у 8 разів. При цьому рівень вакантності зменшується, а орендні ставки потроху зростають.

Фінансування будівництва нових об'єктів комерційної нерухомості відбувається переважно рахунок коштів інвесторів.

Банки зосереджені на реструктуризації старих проблемних кредитів та продажу заставного майна. Тому зростають обсяги угод на вторинному ринку.

За перші 6 місяців 2018 року обсяг угод на вторинному ринку комерційної нерухомості становив майже 170 млн. доларів і перевищив обсяг за весь 2017 рік. До кінця цього року інвестиції в комерційну нерухомість на вторинному ринку становитимуть майже 360 млн. доларів.

Раніше повідомлялося про позитивну динаміку майже у всіх сегментах комерційної нерухомості України.

Підготував: Олександр Бєлов