05-12-2018

Інвестиції в комерційну нерухомість України (підсумки 2018)

ТЦ Афіна, Одеса

У 2018 році учасники ринку спостерігали позитивну динаміку майже у всіх сегментах комерційної нерухомості України.

Про це повідомили експерти міжнародної компанії Colliers International (Україна) під час прес-конференції у прес-центрі «Інтерфакс-Україна».

Міжнародні інвестори розглядають переважно готові об'єкти нижче ринкової вартості, з вдалою локацією, зі стабільним грошовим потоком, якісним наповненням орендарів з довгостроковими договорами оренди.

У середньостроковій та довгостроковій перспективі частка іноземних інвесторів на українському ринку збільшуватиметься. Існує також достатня кількість українських інвесторів, які готові набувати об'єктів комерційної нерухомості.

Основні гравці ринку комерційної нерухомості

  1. "Альфа-банк" (м. Київ), як продавця активів.
    З початку 2017 року «Альфа-Банк» реалізував активи портфеля заставної нерухомості на загальну суму 230 млн доларів, а до кінця 2018 року банк очікує на завершення угод ще на 10 млн. Таким чином, за прогнозами, до кінця року загальний обсяг складе 240 млн доларів .
  2. Dragon Capital як покупця об'єктів комерційної нерухомості.
    З кінця 2016 року куплено активів вартістю близько 400 млн. доларів, загальною площею ~600 000 м² (з яких ~300 000 м² - об'єкти складської нерухомості, і ~300 000 м² - приблизно в рівних пропорціях об'єкти офісної та торгової нерухомості).
  3. Інвестори та інвестиційні фонди, що працюють переважно з локальним капіталом.

Думка Олександра Носаченка, керуючого директора Colliers International (Україна):

«Сьогодні – правильний час для придбання найкращих об'єктів. Інвестиційний ринок зараз оживає, що підтверджується рядом великих інвестиційних угод не лише у Києві, а й у регіонах. Інвестори виявляють достатню активність, оскільки розуміють, що, використовуючи нинішню ситуацію на ринку, можна придбати об'єкти комерційної нерухомості на найбільш вигідних для інвестора умовах, враховуючи прогнози можливого зростання орендних ставок у найближчій перспективі за умови продовження процесу стабілізації політичної та економічної ситуації в країні ».

Раніше повідомлялося про те, яка нерухомість в Україні цікавить іноземних інвесторів.

Підготував: Олександр Бєлов