28-09-2018

5 підказок для успішного зовнішнього фінансування для вашого бізнесу

залучити інвестиції у бізнес

Хоча й не кожному бізнесу потрібне залучення зовнішніх інвестицій, проте це є типовим шляхом розвитку для технологічних стартапів, які швидко зростають.

Спробуємо розібратися з основними чинниками, які допоможуть успішно підняти фінансовий раунд.

Порада 1: Переконайтеся, що ви готові до масштабування

Перш за все, перш ніж йти до інвестора, зрозумійте тип вашого стартапу і зрозумійте, що ви дійсно готові до масштабування. Якщо ви тільки на початку інвестиційного шляху, то інвестиції бізнес-ангела або партнерство з акселератором може бути найкращим рішенням.

Порада 2: Знайдіть партнерів

Коли ви переконалися на першому кроці, знайдіть одного-двох партнерів, які готові підтримати вас. Однією з найгірших помилок стартапів є збори у раді директорів великої кількості «гучних імен» для підвищення вартості. Пам'ятайте, що позбутися будь-кого з ради директорів фактично неможливо. Таким чином, спочатку обмежте себе одним-двома інвестиційними партнерами.

Порада 3: Перевірте потенційних інвесторів

Коли ви вибрали інвестора, поговоріть з кількома CEO, які співпрацювали з ним, щоб дізнатися більше. Зі свого боку інвестори вивчать ваш бізнес і вас з усіх боків, тому чому б це не зробити і вам із інвестором. Особливо зверніть увагу на тих інвесторів, які готові познайомити вас з CEO компаній, які пройшли через важкі випробування, в які вони раніше вкладали гроші.

Порада 4: Насправді зрозумійте ключові умови

Після того, як ви визначилися з умовами інвестицій, переконайтеся, що вам зрозуміло все в цьому документі. Засновник бізнесу має бути розумнішим за юриста та інвестора разом узятих. Дивіться на додаткові умови, а не лише на оцінку вартості компанії, тому що "диявол криється в деталях".

Порада 5: Пам'ятайте – час вбиває можливості

Якщо ви отримали умови, які задовольняють вас, не продовжуйте вибивати кращі, це може вбити переговори взагалі. Закривайте угоду відразу, як тільки отримали угоду, яка задовольняє вас, тому що можете залишитися ні з чим, і зіпсувати власну репутацію.

Бонус: Проведіть чудову першу зустріч Ради директорів

Після того як гроші в банку, це не завершення процесу, а тільки його початок. Після закриття раунду у вас буде щонайменше один новий учасник Ради директорів, тому підготуйтеся на найвищому рівні, і знайте, чого ви хочете досягти на цій зустрічі, навіть якщо вона буде першою формальною зустріччю.

Раніше АН BFS опублікувало матеріал про те, як ангели-інвестори допомагають відкривати бізнес.

Автор: Олександр Бєлов