28-06-2017

Які документи треба перевірити перед покупкою земельної ділянки

земельні ділянки

У нашій країні право власності на землю з'явилося нещодавно, кілька десятиліть тому. Досі для багатьох громадян оформлення ділянок під будівництво будинку чи інших потреб – «темний ліс». Добре, що є фахівці із земельних питань, які надають юридичну допомогу у складних ситуаціях. Щоб мати уявлення про подібні угоди, треба знати, як правильно перевірити чесність власника ділянки.

Насамперед запитують наявність документів у продавця. Якщо він власник землі, то обов'язково надасть папери, що закріплюють за ним право володіння цією ділянкою. У цьому свідоцтві є багато корисної інформації для покупця. Це відомості про суб'єкт права, реєструючий орган та наявність можливих обмежень чи обтяжень. Може статися так, що після покупки раптово з'являться чиїсь родичі і вимагатимуть свою частку. Земельна ділянка може бути заставою за кредитом, і власник просто не має права здійснювати її продаж. Якщо продавець надав кілька документів, то у кожному екземплярі характеристики об'єкта мають співпадати. Для перевірки можна зайти на сайт Держгеокадастру, де в реальному часі відображено інформацію про землю. Після вивчення документів необхідно відвідати ділянку біля і звірити дані об'єкта про те, що видно неозброєним поглядом. Наприклад, у паперах може бути зазначено призначення — «під індивідуальне житлове будівництво», а насправді стоїть магазин чи невеликий заводський цех. Обов'язково звіряють площу, яка заявлена ​​у документах, із фактичною. Для виміру запрошують кадастрового інженера чи читають інформацію, надану на сайті Держгеокадастру.

Не пропустіть ще кілька нюансів, знання яких урятує від можливих проблем. Земельна ділянка не повинна знаходитись у місцях зі спеціальними умовами використання. Це зони газопроводів, електротехнічного господарства, природоохоронні території. Як дізнатися, що ваш майбутній наділ не знаходиться у забороненому місці? Просто ще раз загляньте на сайт Держгеокадастру. Там детально показані усі особливі території. Покупець повинен знати, що на землі, виданій під утримання дрібної худоби або вирощування сільськогосподарських культур, не завжди можна будувати капітальний будинок. А для ділянок у межах населених пунктів встановлюються спеціальні правила використання.

Автор: Олександр Бєлов