11-01-2010

Набрав чинності закон про спрощення оформлення права власності на землю

юрист

1 січня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку набуття права на землю» (N 1702-VI), яким внесено зміни до Земельного Кодексу України.

Відповідно до закону, власник земельної ділянки може змінити вид використання землі, крім земель сільськогосподарського призначення. Таким чином землі житлової та громадської забудови можуть бути віднесені до будівництва індивідуальних житлових будинків, під обслуговування будинку (прибудинкова територія), під будівництво багатоквартирних житлових будинків, а також інше будівництво громадських, торгових та офісних споруд. Внесені зміни дають право власнику землі самостійно змінити один вид використання землі на інший без отримання погодження відповідних органів влади.

Істотною умовою договору купівлі-продажу житлового будинку, будівлі або будівлі тепер є кадастровий номер земельної ділянки, право на який передається з будинком, будовою або будівлею, а якщо передається тільки частина такої земельної ділянки, то ця частина має бути виділена в натурі. Кадастровий номер ділянки повинен обов'язково вноситись у договір купівлі-продажу будинку і без нього угода вважається недійсною.

Закон нічого не говорить про те, як продати будинок із не приватизованою землею. Тим часом, за словами юристів, відповідно до Цивільного Кодексу України зміст договору складають умови, визначені на розсуд сторін такого договору та узгоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства. Оскільки у Законі N 1702-VI йдеться про «суттєві умови» договору, які можуть бути і не обов'язковими, трактування закону залишається за нотаріусами, вважають фахівці.

Підготував: Олександр Бєлов