28-01-2022

Який він – ідеальний орендар?

пошук ідеального орендаря

Знайти хорошого орендаря - це як знайти другу половинку. Оскільки і до того, і до іншого процесу ми підходимо з особливою серйозністю. Та й у разі позитивного результату пошуківМи сподіваємося, що будемо жити з "вибором" довго і без проблем.

Але проблема в тому, що ідеалів не буває. Тому при виборі завжди потрібно врахувати всі позитивні та негативні сторони, а потім схвалювати чи ні кандидатуру.

студенти

студент

Кожен із нас колись був студентом, тому не з чуток знає студентське життя: фінансові проблеми, безлад у квартирі, вечірки та святкування заліків, а потім вислуховувати невдоволення сусідів. Ось тому і не люблять орендодавці студентів. Але не все так погано, якщо ви зважилися на таких орендарів, то варто заздалегідь взяти номери телефонів батьків молодих людей, щоб вирішувати проблеми, що виникають. Або, нехай довше, підшукати спокійних та відповідальних студентів.

робочі

робочі

Як правило, трудові мігранти винаймають одну невелику квартиру на велику кількість мешканців. Тут уже про чистоту та порядок складно говорити. Тому здавати квартиру з євроремонтом мігрантам, сподіваючись на збереження кахлю та дизайнерської вази, не варто. Якщо квартиру без особливого ремонту, то ризикнути можна, тільки доведеться все-таки заходити в квартиру раз на тиждень для перевірки обстановки, для свого ж заспокоєння.

Друзі

друзі

Люди, які винаймають квартиру з другом, напарником, колегою навпіл, викликають більше довіри. Так як вони можуть виступати якимсь "поручителем" один одного, у разі фінансової неспроможності сплатити оренду.

З вихованцями

собака на ліжку

Як відомо, ця категорія також не дуже улюблена орендодавцями. Воно й зрозуміло, адже тварини можуть зіпсувати меблі, кахлі, шпалери. Але, в цьому випадку все залежить від господарів, якщо вони самі акуратні та охайні, то, швидше за все, вихованець у них вихований. Тому не варто бути категоричними до орендарів із собакою чи кішкою.

трудоголік

трудоголік

На перший погляд, самотній трудяга може здатися ідеальним квартиронаймачем, адже стабільний дохід забезпечить своєчасну оплату оренди. А вдома такі люди знаходяться зовсім мало часу, а отже, буде мінімальне зношування меблів, ремонту. Але і тут є свої підводні камені, ви не зможете до кінця бути впевненими в порядності та охайності людини. А раптом він чи вона любить після непростого робочого дня розслабитись за допомогою алкоголю та влаштувати караоке.

родичі

родичі

Тут є плюс - можна повністю бути впевненим у збереженні майна і не боятися залишитися ошуканим. Але знайомі та родичі можуть часто затримувати та відкладати оплату.

Пара

пара

Часто закохані вирішують спробувати пожити разом, винайняти квартиру, поки без реєстрації, і в цьому є свій плюс – для них. А для вас, як для орендодавця, є ризик знову шукати квартиронаймач через короткий період часу. Адже пара може не пережити повсякденний побут та швидко розпастися. Щоб підстрахуватися, можна в договорі прописати мінімальний термін оренди та суму неустойки, якщо захочуть з'їхати з житлоплощі раніше часу.

Сім'я

сім'я

Сім'я без дітей. Ця категорія вважається найбільш надійною, відповідальною та сумлінною. Від них чекають порядності, дбайливого ставлення до житлової площі. Найчастіше так і відбувається, але не варто втрачати пильність, тому що завжди є винятки. А печатка про шлюб – ще не гарант порядності та чесності людей.

Сім'я з дітьми Чомусь багато орендодавців лякаються інформації про наявність дітей (особливо маленьких). Вважають, що вони зіпсують усе довкола, але знову ж таки тут все залежить від вихованості цих дітей та їхніх батьків. До того ж адекватні батьки завжди готові відшкодувати завдану шкоду, якщо така станеться. Та й сім'я з дітьми – довгострокові орендарі, бо прив'язані до школи, садочка. І не стануть без особливої ​​потреби змінювати місце проживання.

Із контингентом визначились. А як розкрити порядного орендаря при першій зустрічі.

  1. Уважно слухайте людину, як вона каже, яким тоном та способом спілкування. Якщо ви відчуваєте, що співрозмовник маніпулює, юлить, намагається брехати, і вам неприємно з ним вести діалог – сміливо відмовляйте, щоб уникнути проблем у майбутньому. Якщо співрозмовник привітний, ввічливий, освічений, відкритий до діалогу – можливо, це ваш квартиронаймач.
  2. Поцікавтеся у орендаря про сімейне становище, про сферу діяльності, про захоплення та плани на квартиру. Можливо, з'ясується, що він любить грати на скрипці, а за місяць до нього приїде колишня дружина з п'ятьма дітьми.
  3. Якщо людина дуже ретельно оглядає сантехніку, меблі та дрібні вади у ремонті. І пропонує укласти акт прийому-передачі, будьте певні – перед вами добропорядний та відповідальний орендар.
  4. Важливо пам'ятати, що перше враження може виявитися оманливим. І якщо вам здається, що знайшли "ідеального" квартиронаймача, не варто нехтувати підписанням усіх паперів та перевірки документів. Грамотно складений договір допоможе у майбутньому вирішити проблеми.

Раніше ми розповіли про чотирьох актуальних факторах 2021 року по відбору орендарів.

Автор: Олександр Бєлов