27-03-2014

На що звернути увагу під час оренди складських приміщень

склад

При оренді складу необхідно врахувати безліч різних чинників. І ціна оренди – далеко не найважливіша з них. Більш значущими виявляються елементи логістики, тому що без їх розрахунку навіть найправильніший і економічно вигідний склад може бути тягарем, якого не так просто позбутися, адже ви вже зв'яжете себе договором оренди.

По-перше, необхідно визначити товарний потік. Він розраховується, виходячи з площі, кількості воріт та ємності складських зон, площі та кількості стоянок автотранспорту та наявності адміністративних приміщень.

По-друге, необхідно розібратися із місцями зберігання товару. Потрібно врахувати так зване заборонене товарне сусідство, вологий та температурний режими обробки та зберігання, а також вимоги до зон митного складу, призначених для тимчасового зберігання.

Подальший крок, якого вимагає грамотна оренда складського приміщення – аналіз об'ємних планувальних характеристик складу. Якість підлоги може визначити можливість (або неможливість) застосування певних видів техніки, яка буде призначена для роботи з високими стелажами. Параметри висоти стель і кроку колон допомагають обчислити реально використовувані обсяги приміщення після монтажу в ньому стелажів.

Навіщо такий аналіз потрібний? Для того, щоб підібрати оптимальний вихід, при якому оренда складу стане найбільш ефективною. Для більш точного аналізу необхідно врахувати вкладення, яких вимагатиме склад у майбутньому: купівля вантажно-розвантажувальної спецтехніки та стелажного обладнання. Також необхідно розрахувати кількість персоналу, що обслуговує склад, та залежно від підсумкових даних, можна розрахувати потреби в туалетах, душових та роздягальнях – тобто побутових приміщеннях.

Коли всі попередні підрахунки зроблено, можна звернутися до агентства нерухомості із запитом. Там вам запропонують різні варіанти складів, кожен із яких необхідно відвідати. При поїздці виміряйте час у дорозі, наприклад, від головного офісу (або виробничого приміщення, або торгової точки) до складу, на шляху відзначаючи кількість світлофорів, наявність тунелів, розташування знаків. Намагайтеся визначити, чи є альтернативні маршрути на випадки ремонту дороги або пробок. Приїхавши на склад, переконайтеся, що ворота по висоті дозволять вашому автотранспорту заїжджати на територію і рух техніки територією не буде утруднений.

Автор: Олександр Бєлов