26-11-2018

Орендний бізнес: п'ять типових помилок

комерційні приміщення

Один із способів інвестувати кошти в нерухомість – придбати квартиру на першому поверсі та самостійно перевести її до нежитлового фонду для подальшої здачі в оренду. Але «провернути» це Підприємство з максимальною для себе вигодою не так просто, тому підприємці, які нерідко йдуть цим шляхом, роблять ряд типових помилок.

Основні помилки підприємців

  1. Один у полі не воїн
    Прислів'я є актуальним і при створенні комерційного приміщення. Почніть із пошуку потрібних людей: власників подібної нерухомості, ріелторів за рекомендацією, зв'язків в адміністрації, будівельників, проектувальників. Зібравши «команду» та розібравшись у тонкощах питання, ви відчуєте себе впевненіше, а також швидше та без серйозних помилок зможете реалізувати задумані плани.
  2. На рієлтора сподівайся, та сам не лишай
    Потрібно розуміти, що переважна більшість ріелторів широкого профілю, що вічно поспішають і зайняті, добре розбираються тільки в питаннях пошуку продавця, покупця і проведення угоди. У деталях підбору комерційної нерухомості вони розбираються мало, а рентабельність ваших інвестицій їх і зовсім не цікавить. Тому підбір об'єкта, який приноситиме прибуток, довірте фахівцям у сфері комерційної нерухомості. Втім, вибір має залишатися за вами у будь-якому випадку.
  3. Відстань об'єкта
    Якою б не була приваблива ідея придбати комерційну нерухомість за кордоном, керувати нерухомістю вітчизняною набагато зручніше: не потрібно платити за посередницькі послуги, та й контролювати процес бізнесу простіше. Оптимальна відстань розташування об'єкта – радіус півгодинної їзди на транспорті.
  4. Пошук квартири
    Дійшовши рішення придбати квартиру під комерційну нерухомість, нерозумно починати пошуки об'єкта з перегляду оголошень. У газетах та на сайтах пропонується чимало безперспективних, з погляду прибутковості, квартир. Вони розташовуються в майже безлюдному районі, але мають привабливу ціну. Чи варто витрачати час та гроші на придбання нерухомості, яка може ніколи не окупитись? Доцільніше вчинити наступним чином: вибрати район з високою купівельною спроможністю (якщо мова йде про придбання майбутнього магазину), і вже потім шукати оголошення про продаж приватної власності на вулицях, що вас цікавлять. До речі, завжди вигідніше купувати об'єкти у центрі міст, аніж на їх околиці.
  5. Початок дій
    Більшість підприємців, які займаються орендним бізнесом, шкодують, що не почали займатися ним раніше. Тому, якщо ви вирішили стати в їхні лави, не варто зволікати з діями.

Раніше АН BFS опублікувало матеріал про деякі нюанси інвестицій у орендний бізнес.

Автор: Олександр Бєлов