26-10-2018

Інвестори більше вкладають у житлову нерухомість

зростання інвестицій

У 2017 році світовий обсяг інвестицій у житлову нерухомість був вищим, ніж у комерційну. Основними об'єктами для інвестицій стали багатоквартирні комплекси, студентське житло та будинки для літніх людей.

За даними нового дослідження Savills, глобальний обсяг інвестицій у студентське житло збільшився на 87% за останні п'ять років. Особливо в цьому відношенні активні ринки Великобританії та США, де рівень пропозиції такого типу нерухомості не встигає задовольняти попит. Потреба в будинках для людей похилого віку, колівінгах і багатоквартирних комплексах зростає майже у всіх країнах, але особливо висока у Великій Британії.

Водночас Великобританія пропонує найбільше студентського житла порівняно з іншими державами: тут 27% студентів можуть розраховувати на власний «кут» на час навчання. У південній Європі ситуація кардинально протилежна. Наприклад, в Італії, де частка студентів займає четверте місце у світі, на спеціальні резиденції під час навчання можуть розраховувати лише 5% із них. Найгірша ситуація у Римі (3%), Порто (3,5%), Флоренції (3,8%), Барселоні (4,9%) і Мадриді (5,7%). Таким чином, для інвесторів тут відкриваються найпривабливіші перспективи.

У 2017 році обсяг світових інвестицій у студентські резиденції досяг нового річного рекорду, склавши 17,5 млрд. доларів, що на 4% більше, ніж у попередньому році. Половина вкладень припала на Велику Британію та Західну Європу (51%), що на 35% більше, ніж у 2016 році.

Частина інвесторів, які бажають розподілити активи між різними класами нерухомості, перемикаються зі студентського житла на колівінги та багатоквартирні комплекси, зазначають фахівці Savills. Вісім європейських ринків залучили до цього сегменту 27 млрд доларів у 2017 році. Основної уваги заслужили Швеція, Нідерланди, Данія та Німеччина.

Раніше повідомлялося, що обсяг інвестиційних угод на світовому ринку нерухомості зріс на 13%

За матеріалами Prian.ru