26-03-2019

Через двадцять років професія рієлтор може зникнути

майбутнє професії ріелтор

Таку думку висловили інсайдери індустрії нерухомості у відповіді на питання ресурсу Future of Everything: «Як технології змінять індустрію нерухомості в найближчі 20 років?»

Future of Everything проводить інтерв'ю з успішними підприємцями та керівниками та ділиться їх баченнями.

Стів Брант, засновник та генеральний директор Offer1 & Brant Regency:

«VR буде кумедним гаджетом і, можливо, гарним інструментом для інвесторів, але люди все одно захочуть особисто відвідати будинок. Справжня перспектива технологій у сфері нерухомості полягатиме у використанні даних та онлайн-інструментів для точного налаштування маркетингового плану для нерухомості та вдосконалення методу, за допомогою якого покупець та продавець здійснюють угоду».

Сіссі Лаппін, засновник Lappin Properties, ListingDoor.com:

«Ставки комісійних продовжуватимуть скорочуватися, а онлайн-продаж зростатиме. Посередники зникають усюди. Будь-хто, хто має ноутбук, може продати свій будинок».

Метт Мерфі, глобальний віце-президент Renren (NYSE: RENN), Appsurdity, CMO, Chime:

«У найближчі 20 років AI та VR кардинально змінять ринок нерухомості. Нові досягнення в галузі штучного інтелекту дозволять роботам виконувати деякі основні трудомісткі завдання, які агенти з нерухомості роблять щодня. У міру розвитку технологій, можна сидіти в офісі вашого ріелтора і здійснювати поїздки сотнями будинків, навіть не залишаючи свого крісла».

Ден Даугерті, генеральний директор RentBits:

«Протягом наступних 20 років технології повністю виключать агента з нерухомості. Дані про нерухомість стануть ще більш надійними та прозорими. І покупці, і продавці отримають більше доступу до даних, ніж будь-коли раніше, що зробить транзакцію більш ліквідною та плинною. Традиційні покази старіють. Віртуальна реальність стане настільки реальною, що ви зможете переглядати, чіпати і навіть відчувати запах будь-якого будинку у світі, не виходячи з будь-якого місця. Технологія домашньої автоматизації дозволить здійснювати самопоказ без необхідності рієлтора. Процес закриття угод здійснюватиметься віртуально та онлайн за ціною, значно меншою, ніж сьогодні».

Джон Кострей, агент Nourmand & Associates:

«Тепер покупці та продавці можуть отримати доступ до докладних записів нерухомості на своїх телефонах протягом кількох секунд. Технологія змінює відносини між агентами та принципами і продовжуватиме діяти протягом наступних двадцяти років. Нові технології, такі як відео та віртуальна реальність, а також програми, які переносять більшу частину паперових документів про угоди з нерухомістю в онлайн, ще більше спростять процес. Аукціони онлайн-оренди дозволять домовласнику публікувати нерухомість, а потенційні орендарі отримають найкращу пропозицію, що має призвести до того, що орендарі сплачують реальну ринкову орендну плату за нерухомість».

Натан Міллер, засновник Rentec Direct:

«У найближчі 20 років ви побачите повну автоматизацію процесу продажу та оренди нерухомості. Компанії, що займається базами даних онлайн-нерухомості, спробують виключити з рівняння ріелторів і керуючих нерухомістю, пропонуючи справжні віртуальні тури, роблячи купівлю або оренду будинку, настільки ж простий, як купівля господарського мила у Amazon сьогодні».

Раніше був опубліковано матеріал про те, як технологічні зміни історично впливали на комерційну нерухомість.

Підготував: Олександр Бєлов