26-02-2018

Чи варто довіряти словам, коли йдеться про оренду житла?

вхідні двері з питанням

«Договори на довірі» нерідкі і серед людей, яких взагалі не можна співвіднести до понять друзі-знайомі чи родичі. Дуже часто власники здають своє житло, не оформлюючи необхідної документації, абсолютно незнайомим їм людям.

Що вже казати, ризик подібних операцій з нерухомістю просто колосальний. Причому виявитися підставленими та ошуканими можуть як ті, хто винаймає житло, так і ті, хто його здає. Адже про благонадійність людини в цій ситуації говорять лише її слова. Причин, через які власники квартир та будинків йдуть на такі авантюри багато. Головною є небажання орендодавців виплачувати податки з орендних виплат. Хоча більшість із них просто не мають достатніх знань у тому, як правильно і без втрат оформити договір оренди на легальній основі.

А ось наслідки здачі/оренди квартири без оформлення орендного договору можуть виявитися дуже неприємними для обох сторін. Знімаючи квартиру на умовах усних домовленостей, ви можете в будь-який день опинитися на вулиці – у господарів є повне право вас вигнати, навіть не давши можливості підшукати інше житло. Так, так, ви відпочиватимете ввечері після робочого дня, дивитися телевізор або грати на комп'ютері, коли пролунає дзвінок або прийдуть господарі і попросять вас протягом кількох годин з'їхати. Не вірите? І таке буває. А якщо при цьому ви ще й заплатили передоплату – втратите дах над головою, а й гроші. Проте власники квартири чи будинки також можуть постраждати від недобросовісних квартирантів. Останні можуть без попередження з'їхати, не сплативши за проживання або телефонні рахунки. Добре якщо при цьому вони не прихоплять з собою ваші меблі та побутову техніку або просто не приведуть їх у непридатність за час проживання.

Іншою, не менш серйозною проблемою для орендодавця виявиться візит податкової служби. Дані інстанції дуже часто цікавляться квартирами, що знімаються. Закон оподатковує будь-який дохід - отримання орендної плати не є винятком. 18% такого доходу належить виплачувати державі, відповідно до чинного законодавства. Не думайте, що якщо ви не уклали орендну угоду – вас не знайдуть. Ігри з податковою інспекцією – це не флеш гри в інтернеті – можна заробити проблеми там, де могло б обійтися без них. Податкові служби часто перевіряють тих, хто має більш ніж одну одиницю нерухомості. А ухилення від податків карається безліччю штрафів і навіть карається кримінально. Чи варто так ризикувати?

Іноді простіше передбачити неприємності, ніж потім їх розплутувати. По-перше, постарайтеся якнайбільше дізнатися про людину, якій збираєтеся здати або у якої бажаєте зняти житло. По-друге, підпишіть орендний договір. Подібний документ має низку істотних переваг для обох сторін.

Фінансова безпека. Якщо ви винаймаєте квартиру, ви можете не побоюватися того, що вас попросять звільнити її раніше часу (звичайно, якщо ви сумлінний платник). Вартість оренди на період, обумовлений у договорі, вам не зміниться (тільки за умови згоди обох сторін). Якщо ви є власником житла, що здається – ви будете абсолютно спокійні за збереження своєї власності та майна, яке залишаєте орендарю для користування. Плюс до всього, «вибивати» орендну плату з квартиранта вам також не доведеться.

До того ж, справно виплачуючи податковий збір із орендної плати, ви уникнете багатьох проблем із державними службами – нелегальними ваші дії ніхто не назве.

Договір оренди – це, перш за все, виключення ризиків, пов'язаних з орендою нерухомості для кожного з учасників угоди.

Автор: Олександр Бєлов