27-03-2012

У 2012 році орендні ставки на торгівельну нерухомість стабілізуються

Попит на якісні об'єкти торгівельної нерухомості у 2012 році залишається високим.

торгова нерухомість

Торік орендні ставки зросли на 5-10% у середньому на ринку. Збільшення ставок в основному відбувалося в I півріччі 2011 року, тоді як у II півріччі 2011 року ставки залишалися практично незмінними на тлі динаміки продажів, що погіршилася. Про що поінформували у компанії CBRE.

На сьогоднішній день орендні ставки в найуспішніших торгових центрах варіюються в межах $100-170 кв. / Місяць для типової галерейної секції площею 55-85 кв. м.

За заявами девелоперів обсяг нової пропозиції якісних торгових площ у 2012 році становитиме рекордні 250 тис. кв. м.

Марина Крестініна, директор департаменту стратегічного консалтингу та аналітики CBRE, каже, що за умови, що протягом 2012 року серед рітейлерів переважатиме стриманий підхід до планів розвитку, період поглинання очікуваного обсягу торгових площ може досягти 12-18 місяців. "Водночас, беручи до уваги існуючу практику переносів дат введення об'єктів в експлуатацію на пізніший термін, вихід на ринок всього анонсованого обсягу нової пропозиції малоймовірний", - додала вона.

Експерт також повідомила, що вакантність у прайм-сегменті залишиться на рівні близькому до нуля, оскільки інтерес рітейлерів зосереджений на торгових об'єктах із найбільш вигідним розташуванням.

«Однак з урахуванням того, що більшість ритейлерів призупинили свої плани щодо експансії, ми не бачимо підстав для стрімкого зростання орендних ставок навіть у найуспішніших ТЦ. Незначне підвищення ставок можливе в межах 3-5% у локаціях, які мають найбільший попит. У менш успішних торгових центрах ми очікуємо на збільшення рівня вакантності, на тлі великої кількості прогнозованої нової пропозиції, а також стабілізацію орендних ставок на рівні 2011 року за умови відсутності додаткових економічних потрясінь», — уточнила Марина Крестініна.

За матеріалами сайту ЛIГАБiзнесIнформ.