25-07-2014

Інвестиції у склади найперспективніші на ринку комерційної нерухомості України

Склад на Пересипу в Одесі.

Ринок комерційної нерухомості в Україні нині відрізняється низькою капітальною вартістю об'єктів та високими ставками прибутковості порівняно з ринками інших країн Європи, а також перспективою зростання орендних ставок у середньому та довгостроковому періоді, зокрема, в офісному та складському сегментах у Києві.

Такі характеристики відкривають привабливі можливості для інвестування в Україну на фоні високого потенціалу ринку комерційної нерухомості, у всіх сегментах якого залишається структурний дефіцит якісних приміщень. Однак у країні досить високими залишаються політичні, економічні та інституційні ризики, повідомили ЛІГАБізнесІнформ аналітики компанії DTZ Україна.

Високі страхові ризики України та невизначена ситуація залишаються основними стримуючими факторами для інвесторів.

«З іншого боку, президентські вибори у травні 2014 року принесли перемогу у першому турі прозахідному бізнесменові Петру Порошенку. Крім того, ЄС, країни великої сімки та великі міжнародні фінансові організації, такі як МВФ, Світовий Банк та ЄБРР, демонструють комплексну підтримку Україні. Проте країнові ризики України посилилися на тлі подальших загроз суверенітету країни», - йдеться у повідомленні.

У зв'язку з девальвацією гривні у поєднанні з високими страховими ризиками України, DTZ відзначає сильний тиск у бік зниження вартості об'єктів у сегменті нерухомості. Однак більшість власників об'єктів нерухомості не готові приймати пропозиції щодо їх продажу за суттєво зниженими цінами, у тому числі враховуючи суттєві боргові зобов'язання щодо деяких активів.

За оцінками експертів компанії DTZ, з погляду вторинного інвестування на ринку комерційної нерухомості в Україні складські та логістичні об'єкти є найбільш перспективними. Це пов'язано з можливістю придбати активи в сегменті за ціною, нижчою від собівартості будівництва об'єкта, зі ставкою прибутковості на рівні 12-15% і на тлі порівняно низької вакантності та мінімальних орендних ставок.

Володимир Мисак, директор департаменту ринків капіталу компанії DTZ Україна, зазначив, що зв'язки з девальвацією гривні, поточні ринкові орендні ставки для якісних складських та логістичних приміщень у Київській області досягли свого історичного мінімуму – 3,5-6,5 $ за кв. м. на місяць.

«З огляду на поточну низьку вакантність у сегменті на рівні 10,1%, надалі ми очікуємо лише на підвищення орендних ставок, особливо якщо покращиться загальна геополітична та економічна ситуація в Україні», — сказав він.

За матеріалами ЛIГАБiзнесIнформ.