22-03-2012

Прогноз розвитку ринку офісної нерухомості у 2012 році

Офісна нерухомість

За оцінками компанії DTZ, нова пропозиція в сегменті офісної нерухомості у Києві в 2012 році може становити близько 305 000 кв.м (GLA). Однак цей показник залежить від здавання в експлуатацію кількох великих об'єктів офісної нерухомості, ймовірність своєчасного відкриття яких залишається під сумнівом.

Компанія DTZ очікує, що загальна динаміка попиту на офісну нерухомість у Києві у 2012 році не зміниться, хоча обсяг нової пропозиції до кінця року може перевищити попит. Згідно з результатами дослідження ділових очікувань підприємств в Україні, проведеного Національним банком у четвертому кварталі 2011 року, збільшити кількість працівників у найближчі 12 місяців планували підприємства усіх галузей економіки, за винятком підприємств комунальної сфери.

У середньостроковій перспективі термін дії багатьох договорів оренди, які були підписані або пролонговані у 2008-2010 роках на вигідних для орендарів умовах, закінчується через один-два роки, що може призвести до збільшення попиту на офісні приміщення за умови сприятливої ​​макроекономічної ситуації в країні.

У 2012-2013 роках планується введення в експлуатацію досить великого обсягу нових офісних приміщень у Києві, що, швидше за все, поєднуватиметься з відносно незмінним попитом орендарів та нестабільною економічною ситуацією в Україні та світі. Однак компанія DTZ очікує, що рівень вакантності зросте в основному в об'єктах офісної нерухомості, розташованих за межами центрального ділового району. Це пов'язано з тим, що будівництво великих офісних об'єктів у центральній частині Києва сьогодні ведеться під конкретних орендарів.

За оцінками компанії DTZ, як мінімум у першій половині 2012 року, орендні ставки на офісні приміщення у Києві суттєво не зміняться. Проте враховуючи запланований обсяг нової пропозиції офісної нерухомості у 2012 році, середньоринкові орендні ставки на офісні приміщення у Києві можуть дещо знизитися до кінця 2012 – початку 2013 року.

У середньостроковій перспективі динаміка орендних ставок у Києві залежатиме від загальної макроекономічної ситуації в Україні та світі, а також від цінової стратегії у великих бізнес-центрах «Гулівер», 101 Tower та «Торонто-Київ». Якщо вартість оренди у цих бізнес-центрах буде завищена, це може призвести до подальшого підвищення середньоринкових орендних ставок на офісні приміщення у Києві. Водночас, застосування в цих об'єктах конкурентної цінової стратегії, швидше за все, стане причиною зниження середньоринкових орендних ставок у сегменті офісної нерухомості в українській столиці.

Враховуючи очікуване посилення конкуренції у 2012-2013 роках на ринку офісної нерухомості, орендодавці можуть підвищити привабливість своїх об'єктів для компаній-орендарів шляхом здавання приміщень з більш високим рівнем обробки, та/або пропонуючи інші альтернативні варіанти зниження капітальних витрат майбутніх орендарів.

Джерело DTZ Research.