25-10-2018

Бізнес-стратегія: план дій

бізнес-стратегія

Кожен стратегічний план потребує плану дій, щоб втілити його в життя. Це дорожня карта, яка покаже, як ви досягнете своїх цілей. У плані дій докладно описуються кроки для досягнення цілей, які зазвичай охоплюють наступний рік і розклад для кожного завдання.

План дій, як правило, створюється в кінці процесу стратегічного планування після того, як ви визначили своє бачення, провели SWOT-аналіз і встановили цілі.

Кроки для створення плану дій

  1. Залучити команду.
    Ви отримаєте найкращий командний бай-ін, якщо у створенні плану дій буде задіяно якнайбільше співробітників. Співробітники можуть дати неоціненний внесок у те, які кроки необхідні та як їх найкраще реалізувати. Крім того, вони з більшою ймовірністю старанно працюватимуть над реалізацією, якщо беруть участь у цьому процесі з самого початку.
  2. Перелічити події.
    Ядром плану дій є перелік завдань. Вони можуть включати все: від організації фінансування до купівлі обладнання або транспортного засобу, найму персоналу з особливим досвідом або створення веб-сайту. Кожна дія має бути чітко описана, щоб уникнути плутанини пізніше.
  3. Встановити часову шкалу.
    Тепер встановіть часові рамки для досягнення кожної дії.
  4. Призначити ресурси.
    Людина, яка відповідатиме за кожну дію. Також вкажіть, які інші ресурси (гроші, обладнання, персонал) вам потрібно буде підготувати.
  5. Впровадити процес спостереження та вимірювання.
    Вкажіть, як ви стежитимете за планом дій, щоб забезпечити виконання кроків. Це може включати внутрішню звітність та регулярні зустрічі для обговорення прогресу плану. А також вкажіть заходи, які ви використовуватимете для відстеження реалізації. Вони можуть включати як контрольні точки, такі як завершення певних завдань, так і кількісні заходи такі, як дохід або частка на ринку.
  6. Спілкування із співробітниками.
    Переконайтеся, що всі співробітники обізнані з планом дій, включаючи їхню роль у його реалізації. Поясніть, як план відповідає спільній бізнес-стратегії.

Висновок

Регулярно обговорюйте план дій на внутрішньому рівні – це хороший спосіб зберегти стратегічний план у безпеці та центрі уваги співробітників. Через 12 місяців настане час створити новий план дій на наступний рік, ґрунтуючись на спільній бізнес-стратегії та уроках, які ви вивчили досі.

Раніше АН BFS опублікувало матеріал про часті помилки планування ресурсів підприємства (ERP), які необхідно уникати, щоб звести до мінімуму потенційні втрати.

Автор: Олександр Бєлов