24-10-2016

Ризики купівлі ділянок під забудову

земельна ділянка

Відповідно до законодавства, ділянка під будівництво котеджу має мати дозвіл на індивідуальне житлове будівництво. Без такого дозволу будинок та інші будівлі будуть знесені, а земельну ділянку можуть вилучити. Власнику ділянки, крім перелічених вище неприємностей, загрожує адміністративний штраф.

Тому перед купівлею земельної ділянки під індивідуальне будівництво потрібно ретельно зважити всі ризики: нерухомість - це серйозні інвестиції. Які ще небезпеки підстерігають охочих придбати власний заміський будинок?

Ризик перший: красива картинка

Дуже часто трапляється ситуація, що реалізацією земельних ділянок займається девелоперська компанія, для якої цей проект є першим. Не знаючи особливостей ринку, ці компанії не особливо замислюються про такі «дрібниці», як архітектурний проект, інженерно-геологічні дослідження, наявність охоронних зон. Все, що їх цікавить – наявність поряд з територією лісу, озера, річки – всього, що може залучити потенційних покупців. Після цього робляться гарні фотографії, наймається дизайнер та починається рекламна кампанія. Неприємності починаються набагато пізніше, коли раптом з'ясовується, що вже продані земельні ділянки знаходяться, наприклад, у санітарно-захисній зоні. Але це, звичайно, крайній випадок. Проте сьогодні більшість девелоперів демонструють серйозний підхід до справи.

Ризик другий: комунікації

Сьогодні під час проектування котеджних селищ заздалегідь враховується, яким чином до ділянки будуть підведені різні комунікації: водопровід, каналізація, газ, електрика. Добре, якщо все зроблено, є затверджений генплан і на всі інженерно-будівельні роботи отримано відповідні дозволи. Але може вийти й так, що в процесі прокладання комунікацій можуть виникнути складнощі – це може бути викликане особливостями ґрунтів чи зовнішніми причинами, пов'язаними, наприклад, з екологією.

Ризик третій: технічні умови

Сьогодні продаж земельних ділянок починається на ранньому етапі – девелопери прагнуть якнайшвидше повернути гроші, витрачені на численні погодження. У майбутньому селищі покупець бачить розмежовані ділянки, а також те, що повним ходом йде прокладка каналізації, ставляться стовпи для проведення електрики – все начебто в повному порядку. Однак буде зайвим поцікавитись наявністю у забудовника ТУ. Справа в тому, що часом відбувається так, що навіть за наявності всієї інфраструктури селище так і залишиться не підключеним до комунікацій, оскільки немає відповідних дозвільних документів.

Автор: Олександр Бєлов