21-11-2011

В Україні не буде ринку землі до наступного року

земля

Земельну реформу в Україні розпочнуть не раніше ніж 2012 року. А мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення продовжать автоматично. Передбачає Олександр Єфремов – лідер партії регіонів у Верховній Раді. Закон про ринок земель, який стане основою для змін, до кінця року депутати ухвалять лише у першому читанні.

Поки що він вимагає доопрацювання. Як повідомляли, чимало зауважень до документа у Державного земельного агентства. Зокрема, там пропонують щонайменше вчетверо знизити максимальну площу ділянок, які можна продавати в одні руки — від ста до півтисячі гектарів. Нижній поріг цін у перші 5 років після відміни мораторію встановити на рівні нормативно-грошової оцінки землі. З 1 січня 2012 року вона зростає до 20000 5 гривень за гектар. А в наступні 10 років — не нижче за ринкову ціну, розраховану експертами. Мораторій на зміну цільового призначення сільгоспземель запропонували зробити безстроковим. Поки що на це дають років.

Сергій Терещук, народний депутат України: "Закон не може вступити з 1 січня, тому сьогодні не готове ні суспільство, не готова ні законодавча база, не готові ті інститути, які займатимуться саме запровадженням цього закону в життя. Потрібно хоча б рік".

За матеріалами UBR.