24-06-2016

Купити квартиру чи орендувати?

купити квартиру чи орендувати

Це питання спадає на думку тільки тим людям, які розглядають варіант придбання через іпотечні програми. Купівля квартири за свої «кровні» набагато вигідніша за будь-яку оренду. З цим фактом погодиться будь-яка людина, навіть та, хто далекий від фінансової грамотності. Інша річ, якщо людина збирається брати нерухомість в іпотеку, яка, як і будь-який інший кредит, потребує виплати відсотків. З одного боку, нічого особливого у позиці немає. Потрібно просто підрахувати, скільки ви переплатите, за який час зможете сплатити борг.

Особливості вітчизняної іпотеки

Сучасні реалії такі: 70% всіх іпотек видаються на великий термін (20–30 років), а більшість програм розраховано на початковий внесок лише у 10–15% вартості нерухомості. Це відбувається тому, що люди бажають якнайшвидше заїхати у власну квартиру, не витрачаючи часу на збір більшої суми. Натомість на свою поспішність вони отримують десятки років іпотечних зобов'язань. Чи знають вони про це? Швидше за все так! Люди навмисне йдуть шляхом «найменшого опору», бажають отримати результат тут і зараз.

Проте трапляються й інші ситуації. Як правило, іпотека має більш щадні умови, ніж грошовий кредит. На даний момент відсоток річних складає від 12 до 30%. Людина, яка прийшла в банк, розуміє, що це дешево, що він справлявся і за жорсткіших умов. Ухвалюючи рішення взяти іпотеку, не кожен до кінця усвідомлює, скільки це буде коштувати йому в грошах. Наприклад, вам дали найкращу іпотеку у нашій країні під 10% на 30 років. Через 10 років ви повинні віддати банку 100%, через 20–200%, а через 30–300%. Тобто при покупці квартири подібним способом, ви погоджуєтесь на виплати, що дорівнює мінімум трьом таким приміщенням!

Що робити?

Одним з альтернативних способів є оренда квартири доти, доки не накопичиться необхідна сума. Сьогодні, винайняти квартиру в Одесі або будь-якому іншому місті коштує менше, ніж середньостатистичний платіж за іпотекою. Тому ви можете орендувати приміщення та паралельно відкладати гроші на майбутню покупку. Чи актуальний цей підхід? Так, але за умови, що до вивільнених коштів (різницею між орендною платою та розміром щомісячного платежу за іпотекою), ви залучатимете додаткові фінанси. Орендувати квартиру недорого можна буде у ЖК «Одеські традиції» після його будівництва. Як правило, зняти житло в оренду на тривалий термін найпростіше в подібних новобудовах.

Фахівці з нерухомості не рекомендують брати іпотеку на термін більше 10 років, якщо немає можливості її дострокового погашення. Однак ця заява не повинна переважити шальки терезів у бік довічної оренди житла. За середньостатистичними розрахунками, кінцева сума оренди можна порівняти з кінцевою сумою виплат за іпотекою. Однак у першому випадку ви нічого не залишаєте своїм дітям, у другому забезпечуєте їх власною житловою площею. Що тоді робити? Найоптимальнішим рішенням є оренда квартири, на час накопичення її часткової вартості. Початковий внесок у 50% зменшить термін та суму виплат удвічі. Самі вважайте, за який термін ви зможете зібрати такі гроші? Вже точно не за 15 років!

Підготував: Олександр Бєлов