27-11-2009

Найбільші банки Одеського регіону мають невисокий рівень прозорості

графік змін

Такого висновку дійшли фахівці рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг", провівши дослідження прозорості 38 найбільших українських банків, що входять до І та ІІ груп за класифікацією НБУ.

Так, банк "Південний" (дев'ять балів) знаходиться на 23-му місці у рейтингу прозорості банків. Зазначається, що ця фінансова установа не розкриває інформацію про структуру власності, спостережну раду, про пов'язані та афельовані компанії, а також про свої плани та стратегію. Також неповно розкривається деяка інша інформація.

"Імексбанк" (шість балів) посів у рейтингу 34-е місце. У нього, крім того, відсутня інформація про національні та міжнародні рейтинги, на сайт не викладається фінансова звітність та інша інформація.

Дослідження проводилося за спеціально розробленою агенцією методикою шляхом аналізу інформації, розміщеної фінансовими установами на своїх офіційних інтернет-сайтах. Перше місце в рейтингу посіло АТ "Сведбанк" (15 балів), друге - ВАТ "ВіЕйБі Банк" і третє - ПАТ КБ "Приватбанк". На останньому місці - "Сітібанк" (чотири бали).

Дослідження виявило невисокий рівень прозорості банківської системи порівняно з міжнародними стандартами розкриття інформації фінансовими установами, йдеться у повідомленні. Типовими недоліками є неповне розкриття інформації про власників та пов'язані структури, відсутність на сайтах банків щомісячної фінансової звітності та повну інформацію про привласнені їм кредитні рейтинги.

Лише 3 банки з 38 розкривають свої актуальні плани та стратегію розвитку.

Джерело: Вiкна-Одесаю