06-12-2013

Що краще: оренда чи іпотека?

оренда чи іпотека

Житлове питання є для кожної людини одним із найактуальніших. По досягненню повного повноліття, багато молодих людей починають замислюватися про те, як і де йому далі жити: самостійно чи в батьківському домі. Це питання більшою мірою торкається молодого покоління, яке в основному сподівається тільки на своїх батьків. А якщо ні, то існує виключно два варіанти — оренда або іпотека. То який із них кращий? При цьому досить важко зробити остаточний вибір на користь того чи іншого варіанта, оскільки кожен має свої переваги та недоліки.

Купуючи нерухомість У кредит за однією з іпотечних програм, людина, можна сказати, миттєво стає повноправним власником нерухомості. Водночас він має повне право прописувати у квартиру людей, здійснювати ремонт та навіть її здавати в оренду.

Якщо ви орендуєте будинок чи квартиру, то ви не зможете отримати прописку, адже нерухомість залишається у власності орендодавця. Отже, ви не маєте на неї жодних прав. Недоліки виявляються без можливості поставити в лікарню на облік своїх близьких, ваших дітей не візьмуть до школи і так далі.

Квартира, придбана в іпотеку, не є повністю власністю кредитора — допоки кредит не буде погашено, жодних юридичних дій із нею вчиняти заборонено. Здавати у найм житло можна лише законному порядку, тобто. із укладанням відповідного договору оренди та сплатою всіх податків. Якщо ваша житлова площа є не дорогою, то здача в оренду буде невигідною. Тільки після повного погашення суми кредиту позичальник може відчути себе повноправним власником майна, з правом проводити будь-які дії, що мають юридичний характер.

Якщо правильно вибрати квартиру для оренди та грамотно укласти договір, то побачення наймача та орендодавця можна звести до мінімуму. Крім цього, до договору можна включити умову проведення ремонтних робіт, що дозволить орендарю облаштувати житло по-своєму.

У однаковій мірі, як для іпотечної, так і для орендної нерухомості актуальне фінансове питання. Погашуючи іпотечний кредит, позичальник вкладає гроші у свої квадратні метри і тим самим зменшує загальну заборгованість. Крім того, банки запроваджують нові іпотечні програми, проводять періодично перерахунок та знижують відсоткові ставки за кредитами, спрямовані на зменшення заборгованості.

У випадку з орендою квартири доведеться щомісяця платити встановлену грошову суму її власнику. При цьому гроші не вкладаються у нерухомість. Також у майбутньому не виключено зростання оренди, що може негативно позначитися на сімейному бюджеті.

У разі оформлення іпотеки клієнт банку може витратити додаткові кошти, причому досить значні. Якщо позичальник має стабільне робоче місце зі стабільною зарплатою і деяку впевненість у завтрашньому дні, то він, природно, зробить вибір на користь іпотеки. Оренда підійде для молодих сімей, у яких відсутня впевненість у роботі та й зарплата не стабільна.

Проведений аналіз показує таким чином, що дати однозначну відповідь на це питання досить важко. Іпотечний кредит чи оренда залежить від платоспроможності конкретної сім'ї.

Автор: Олександр Бєлов