24-03-2015

Ділянка під будівництво заміського будинку: вибираємо з розумом

земельна ділянка

Тим, хто вирішив змінити метушню мегаполісу на проживання у заміському будинку, важливо розуміти, що першим кроком до заповітної мрії є правильний вибір земельної ділянки. Будь-яка помилка на цьому етапі вже непоправна. Коли буде оформлена купча і розпочато будівництво, доведеться лише змиритися із незручностями. Тому потрібно заздалегідь ретельно зважити низку факторів, перш ніж шукати пропозиції щодо продажу землі в Одесі та подібних до них.

Розташування

Сподобалася ділянка? Обов'язково дізнайтесь про наявність та стан під'їзних доріг. Оцініть, чи зможете ви доїхати до заміського будинку в бездоріжжя або снігопади. Порахуйте скільки часу витрачається на поїздку на роботу і назад.

Велику роль відіграє інфраструктура: чи є магазини, чи далеко розташовані медичні установи, чи працює мобільний зв'язок.

Не варто забувати про криміногенну обстановку: проблемних сусідів та наявність поблизу покинутих будівель, які можуть облюбувати для себе бомжі та кампанії підлітків.

Не купуйте ділянку неподалік промислових виробництв та складів небезпечних речовин. Стережіться близькості високовольтних ліній. Перевірте землю за допомогою дозиметра. Пам'ятайте, безпека зайвої не буває.

Розмір має значення

Після вибору району визначаємося із розмірами володіння. Безумовно, у захваті від перспектив, що відкриваються, хочеться, щоб будинок був солідних розмірів, у дворі цвів сад, пахнув квітник, стояли альтанки. Та й ставок з рибками та лебедями не завадив би.

Проте розглянемо питання прагматично. Ділянка має бути оптимальних розмірів: не маленькою і не дуже великою.

Є правило: наділ повинен бути приблизно в 10 разів більший, ніж площа будинку. Такі ділянки, у разі потреби, продаються швидше, ніж ті, де знаходяться численні сотні бур'янів. І все-таки, якщо ви маєте намір надалі розвивати господарство, «прикупіть земельки із запасом».

Інфраструктура

Нерідко дешевизна ділянки пояснюється складністю підведення комунікацій. Насамперед — води. Дізнайтеся, чи проходить поряд система центрального водопостачання та наскільки вона ефективно функціонує.

Якщо ж ви вирішили придбати власну свердловину, найміть геологорозвідників, які оцінять наявність і глибину пролягання підземних вод. Не забувайте, що водоносний шар може бути глибоко, а в багатьох ґрунтах буріння понад 60-80 м-коду проблематично. У твердому скельному або гранітному грунті вартість буріння може досягти фантастичних величин.

Якщо природна вода виявилася доступною, обов'язково проведіть дослідження у СЕС на наявність шкідливих бактеріологічних та хімічних домішок.

Надійна опора

Ділянки навіть у престижних районах часом продаються дешево через незадовільний стан ґрунту. Бувають випадки, коли він не дозволяє побудувати нічого масивнішого за курника.

Щоб уникнути проблем, проведіть дослідження, за результатами яких визначається тип фундаменту, і дається оцінка ризику усадки будинку.

Якщо рівень ґрунтових вод високий, доведеться відмовитися від просторого льоху та інших підземних та цокольних приміщень. Оцінюють наявність поземних вод ручним бурінням кілька неглибоких свердловин дільниці. Якщо через кілька годин у них почне накопичуватися вода, чекайте на весняні та осінні «привіти».

Вбиральня – не варіант!

Якщо до ділянки підведено каналізаційні системи, то це великий плюс. Якщо ні, доведеться самостійно створювати локальні системи відведення та скидання. Пам'ятайте, що дозвіл на скидання стоків дається лише за наявності ефективних систем фільтрації. І не завжди: поблизу води стоки можуть бути взагалі заборонені.

У ряді випадків вартість локальної каналізації може бути порівнянна з ціною ділянки. Чи йти на такі витрати, кожен вирішує самостійно. Але в будь-якому випадку хистка дерев'яна будова з характерним запахом на задвірках – однозначно не варіант. Будинок має бути сучасним, з усіма зручностями.

Да буде світло!

Не менш важливим є питання електрифікації. Дізнайтеся, де знаходиться найближча підстанція, чи є підведення ліній електропередач до ділянки, чи електропостачання стабільне, як оперативно усуваються позаштатні ситуації в складних метеорологічних умовах.

Якщо виникають побоювання, варто продумати альтернативний варіант забезпечення будинку за допомогою дизельного генератора або (такі варіанти стають модними) генеруючи електрику з енергії сонця та вітру.

Тепло та затишно

Істотний чинник - опалення будинку в холодну пору. Можна організувати в будинку електричний обігрів. Однак таке рішення змушує продумувати альтернативи на випадок відключення живлення чи нестачі потужності. Тому, якщо хочеться уникнути зайвих труднощів, варто розглянути можливість встановлення газового казана. А для цього ще на етапі вибору ділянки дізнайтесь, чи є підводи блакитного палива, і чи є можливість підключення до центральних магістралей.

Чи всі фактори виявилися прийнятними? Настав час оформляти акт купівлі та починати втілювати свою мрію у реальність.

Підготував: Олександр Бєлов