28-02-2014

Проведення інженерно-геологічних досліджень на ділянці

Топографічна зйомка ділянки

До початку освоєння земельної ділянки Для будівництва житлового будинку дуже важливо провести його геологічну розвідку. За її результатами можна буде зорієнтувати будинок на світлі, визначити тип і глибину фундаменту, чи можна влаштувати підвал і визначитися з багатьма іншими моментами.

Геологічну розвідку проводять з метою отримання точних даних про грунти, особливості їх відкладення, отримання даних про рівень залягання грунтових вод, їх склад. Крім того, виявляється можливість появи таких процесів як зсуви, заболоченості, утворення ярів. Ці дані дуже важливі для визначення розташування будівель на ділянці, можливості пристрою підвалу, для визначення типу фундаменту, можливості буріння свердловини, необхідності виконання дренажної системи.

Під час проведення геологічної розвідки може бути виявлено дуже неприємні моменти. На ділянці може з'явитися старе русло річки. Такі ділянки складаються з піщаних і глинистих ґрунтів, які за своїми властивостями, у тому числі несучими, є протилежністю один одному і таких ділянок для будівництва будинку слід уникати. Не можна також будувати будинок на плавунах – вони мають велику рухливість і, відповідно, — низьку несучу здатність. Вкрай затратне будівництво на крутих берегах водойм, ярів. Оскільки в таких місцях висока ймовірність зсувів, виникає необхідність улаштування підпірної стінки, а це – додаткова витрата сил та засобів.

Інженерно-геологічну розвідку необхідно проводити у період найвищого стояння ґрунтових вод, тобто у весняний чи осінній період. Для проведення геологорозвідки виконавцям необхідна топографічна зйомка (топозйомка) ділянки з нанесеними на ній усіма підземними комунікаціями та спорудами, контурами майбутніх будівель. Цей документ (топографічну зйомку) надає виконавцю замовник. Як правило, тривалість геологорозвідувальних досліджень триває недовго - тиждень-другий.

За підсумками роботи замовнику видається технічний звіт, який має силу юридичного документа і включає відомості про шари грунтів, рівні залягання підземних вод, геологічні прогнози, висновок та рекомендації щодо використання ділянки.

Підготував: Олександр Бєлов