22-06-2010

У Кабміні побоюються знімати земельний мораторій

зільгосп земля

Мораторій на продаж землі сільгосппризначення не скасують, доки не припиниться тіньова приватизація землі, заявив Міністр юстиції Олександр Лавринович.

Нагадаємо, раніше міністр аграрної політики Микола Присяжнюк висловився за відкриття ринку землі з 1 січня 2011 року. Цьому заважає відсутність двох принципово важливих законів - "Про ринок землі" та "Про земельний кадастр". Лавринович теж виступає за ухвалення цих документів, проте лише після "завершення тіньової приватизації". За його словами, зараз ринок землі працює з великою кримінальною складовою. Тому законодавство має бути суворішим, враховуючи специфіку товару. Одним із дієвих інструментів контролю міністр вважає уніфікований електронний держреєстр дільниць, який має набути чинності з 1 січня 2012 року.

Олександр Лавринович, міністр юстиції України: "Пройшло вісім років з того дня, коли було ухвалено рішення, що в Україні має функціонувати ринок землі сільськогосподарського призначення. Вісім років, хоча б один закон зараз є? І не буде доти, доки не завершиться повністю у тіні вся приватизація всіх сільськогосподарських земель.

Автор: Олена Сидоренко.