24-01-2017

У 2017 році інвестиції у комерційну нерухомість зростуть

Глобальний обсяг інвестиційних угод із комерційною нерухомістю зросте до 700 млрд дол. у 2017 році, відновившись до величин 2014-2015 років.

Про це повідомляється в дослідженні світового ринку прямих інвестицій у комерційну нерухомість, підготовленому фахівцями JLL спеціально до економічного форуму в Давосі.

Основним інвестиційним ринком нерухомості у світі є США: саме в цій країні розташовано 16 із топ-30 міст за обсягом прямих інвестицій у сектор комерційної нерухомості.

Абсолютним лідером у топ-30 світових міст за обсягом прямих інвестицій у сектор комерційної нерухомості* другий рік поспіль є Нью-Йорк (33,1 млрд дол. за перші три квартали 2016 року). Обсяг інвестиційних транзакцій у Нью-Йорку майже вдвічі перевищує показник Лондона, який займає 2 місце списку. На третю позицію піднявся Лос-Анджелес: продемонструвавши зростання на 3%, до 22 млрд дол. за рахунок збільшення обсягу іноземних інвестицій, місто випередило колишніх фаворитів - Париж і Токіо (15,7-е та 4-е місця відповідно).

ТОП-30 світових міст

топ-30 світових міст

Інвестиційна активність на світовому ринку підтримується зростанням вкладень з боку інституційних гравців, яких залучають прибутковість активів комерційної нерухомості, а також нові джерела капіталу з таких країн, як Китай, Тайвань та Малайзія.

Одна з найбільш яскравих тенденцій у сфері комерційної нерухомості – посилення позицій китайських інвесторів як основні гравці на світовому ринку. За результатами 3-го кварталу Китай випередив США, ставши найбільшим у світі транскордонним покупцем об'єктів комерційної нерухомості.

Збільшення попиту створило природну нестачу якісних активів у таких мегаполісах, як Нью-Йорк, Лондон та Париж. Як наслідок, висока цінова конкуренція та дефіцит пропозицій на ринку змушують інвесторів придивлятися до можливостей у так званих нових світових містах.

За матеріалами JLL.