24-04-2020

Віддалена робота – ймовірна перспектива спеціалістів з нерухомості

віддалена робота

До 30% працівників сфери нерухомості залишаться працювати віддалено після завершення карантину в Україні.

Таку думку висловив керуючий партнер консалтингової компанії у сфері нерухомості UTG Offices Володимир Гелюта.

Зручно й вигідно

«Швидше за все, до 30% працівників залишаться працювати віддалено. Вони відчули, наскільки це зручно і вигідно – не потрібно витрачати гроші на поїздки в офіс, незліченну кількість кави в стаканчиках та їжу з кафе, а, головне, вивільняється час, який раніше вирушав на дорогу, а тепер можна використовувати для більш корисних занять» .

Наголошується, що карантин змусив багато компаній перевести своїх співробітників на віддалену роботу.

«І чим довше триває карантин, тим більша ймовірність, що білі комірці не захочуть повертатися до офісу – особливо представники креативних та творчих спеціальностей».

За словами керуючого партнера девелоперської компанії DC Evolution Андрія Рижикова, віддалена робота зручна як співробітникам, а й компаніям, оскільки вони витрачають величезні гроші утримання офісу, співробітників, комунальні послуги.

«Що у перспективі зробить менеджмент у такій ситуації? Він скоротить свої площі, залишивши лише певні служби, які не можуть не перебувати в офісі. Безумовно, не кожен співробітник хоче і вміє ефективно працювати віддалено: всі ми любимо прокрастинувати і особливо добре робимо це саме вдома, де немає нагляду і легко знайти відмазки для своєї совісті. І тут актуальними стануть гнучкі офіси, які часто пропонують коворкінг простору».

Безпечно для колективу

COVID-19 оголив слабкі місця великих офісів із єдиною системою вентиляції.

«Людина з будь-яким респіраторним захворюванням, незалежно від того, чи він сидить у величезному open space або особистому кабінеті, може передавати вірус оточуючим. Вже зрозуміло, що історія з вірусом не закінчиться у травні, і в майбутньому необхідно убезпечити своїх співробітників: ставити бактерицидні лампи, спецфільтр, перерозподіляти офіси таким чином, щоб повітря перемішувалося».

Раніше Ярослав Горбушко, директор департаменту ринків капіталу CBRE Ukraine, розповів про ситуацію, що склалася в кожному сегменті комерційної нерухомості в Україні та можливі сценарії розвитку подій.

Підготував: Олександр Бєлов