23-10-2014

Екологічна комерційна нерухомість набирає популярності в Україні

Екологічна комерційна нерухомість

Поки у світі проектують цілі екологічні міста, в Україні починають набирати популярності екологічні офіси, торговельні приміщення, ресторани. Подорожчання енергоресурсів ще більше популяризує попит на «зелену» нерухомість. Про це повідомила Ганна Іскіердо, директор компанії «АІММ-ГРУП».

«Еко-нерухомість по-українськи сьогодні включає енерго- та водоефективність, підбір матеріалів та якість внутрішнього оздоблення. Так, при проектуванні системи освітлення використовуються системи контролю, щоби мінімізувати споживання електрики, особливо в офісних приміщеннях. Також при переїзді до нових приміщень проводиться перевірка інженерних систем та за необхідності їх реконструкція для максимальної ефективності функціонування», – каже експерт.

Ще один із способів зробити комерційну нерухомість екологічною – це використання датчиків контролю вуглекислого газу в системах вентиляції та кондиціювання. Датчики вимірюють його рівень у приміщеннях, де знаходиться багато людей і коли досягається граничний рівень, виводиться попередження.

«Ще один важливий момент – це будівельні матеріали, що використовуються. Вони мають бути максимально екологічними. Наприклад, оздоблювальні матеріали: клеї, фарби, покриття для підлоги застосовуються з низьким вмістом летючих органічних сполук. Це можуть бути і повторно перероблені будматеріали», – каже архітектор.

За її словами, на проектування та створення екологічних офісів, торгових площ, ресторанів сьогодні витрачають у середньому 800 дол. за кв. м.

ІАП Столична нерухомість.